2010-04-11 59 浏览
由于妈咪唔系几舒服,所以去完church之后就黎左呢度食粥当午餐。呢度一直都几出名下,而且知佢只系做到 3 点就收档,所以迟d黎食都食唔到。我地黎到既时候都系眼见佢呢档几乎最多人。呢度真系只有粥,最多俾多个油炸鬼你,无炒面肠粉其他野,不过今日我地想要油炸鬼佢都话卖哂,咁唯有叫粥算数啦。我地一人一碗,要左碗状元及第粥同埋腰膶粥,分别系$21同$25,贵唔贵就见人见至啦,普通啦,唔系贵都唔系特别平啰。等左大概 5 分钟多D就有得食啦,佢既份量一般,唔算特别大碗,不过真系好热辣辣,要慢慢食先食到。粥底唔算好绵,不过都食到少少米香既。食落去真系几浓味,唔知佢真系咁香定系味精成份居多,不过食完都未至于会觉得好口干。反而觉得佢D材料几好食㖞,食及第粥就系贪佢咩料都有,猪肉丸个人觉得几好食,因为食落去有口感,唔会系好淋,而且有好香既肉味,再加点点胡椒味道既感觉,唔错。另外猪膶切得几薄,食落好软熟,唔会好干好硬咁。粉肠食落粉粉的,但好干净,佢同猪腰都唔会有怪味道,大部份材料都唔错食得过。佢只系专做粥一样食品,如果咁都做得唔好咁佢都真系有D问题,不过都真系食得过既,系旺角想食粥既可以考虑黎呢度。

及第粥
腰膶粥~