2018-09-22
又到秋风起嘅日子,天气开始转凉又到打边炉嘅好时候。今日同老公走左去将军澳,openrice左呢间好多「笑评」嘅火锅店试下。由地铁站行过去大约10分钟左右,舖头唔算好大,简简单单嘅装修,整体感觉整洁舒服。先order左一渣「洛神花茶」,味道浓郁,但又唔会太甜!唔错呢!系汽水啤酒之外另一个好好嘅选择!睇左openrice嘅食评,order左好多人推介嘅「黄金鸡汤」。打边炉汤底好紧要呢!呢个汤底非常足料,有鸡件、花胶、鲜淮山同埋虫草花,份量一d都唔少。鸡肉结实弹牙有鸡味,花胶颇厚、囗感亦唔错,特别钟意鲜淮山,食落粉粉地,因为吸哂d鸡汤所以好鲜甜!未落配料之前饮左碗汤,好鲜甜,果然真系好有「家的味道」!个汤底真心觉得有诚意!大推!「隔离饭总是香的」,后来见到隔离枱order左个「麻辣鸡锅」卖相好之余仲香喷喷,心思思又想试下,唯有等下次吧!配料方面,点左酱爆手打丸拼盘,有柚子墨鱼丸、芥末芝士虾丸、花胶冬菇猪肉丸同埋黑松露牛肉丸四款,个人最喜欢芥末芝士虾丸,流心芝士带有淡淡芥末味,但又唔会太辣或者太呛囗,配合弹牙嘅虾丸,很夹吧!另外花胶冬菇猪肉丸亦非常吸引,花胶同冬菇都切得颇大粒,所以有咬囗之余亦
睇左openrice嘅食评,order左好多人推介嘅「黄金鸡汤」。打边炉汤底好紧要呢!呢个汤底非常足料,有鸡件、花胶、鲜淮山同埋虫草花,份量一d都唔少。 鸡肉结实弹牙有鸡味,花胶颇厚、囗感亦唔错,特别钟意鲜淮山,食落粉粉地,因为吸哂d鸡汤所以好鲜甜! 未落配料之前饮左碗汤,好鲜甜,果然真系好有「家的味道」!个汤底真心觉得有诚意!大推! 「隔离饭总是香的」,后来见到隔离枱order左个「麻辣鸡锅」卖相好之余仲香喷喷,心思思又想试下,唯有等下次吧!
配料方面,点左酱爆手打丸拼盘,有柚子墨鱼丸、芥末芝士虾丸、花胶冬菇猪肉丸同埋黑松露牛肉丸四款,个人最喜欢芥末芝士虾丸,流心芝士带有淡淡芥末味,但又唔会太辣或者太呛囗,配合弹牙嘅虾丸,很夹吧!另外花胶冬菇猪肉丸亦非常吸引,花胶同冬菇都切得颇大粒,所以有咬囗之余亦食出味道。
呢度嘅名物有「芝士炸响铃」,可惜老公唔「好」芝士,所以唯有改叫「炸响铃」。等左颇耐都未黎,一度以为系漏左order,殊不知原来系即叫即炸嘅缘故,所以比其他配料等得耐!新鲜热辣炸起脆卜卜,唔使讲都知一定好食,浸完汤之后仍然脆卜卜,唔怪得见到枱枱客人都有叫啦!
打边炉唔可以唔食菜,叫左碟油麦菜,最怕d餐厅洗菜洗得唔干净,呢度ok,洗得干净之余无见到有烂叶!
本来打算叫个稻庭乌冬,点知已经饱到反肚!哈哈哈!结果饱得滞,埋单之后要喺popcorn行返阵先可以落到「格」呢!