上个月同囝囝去日本玩时都品尝咗好多美食,不过因为佢仲系细,所以串炸店、和牛烧肉店同高级寿司店我哋今次旅程都冇去。所以返到香港我即刻揾返间和牛烧肉专门店同老婆撑枱脚解解瘾。😁我哋去呢间和牛烧肉专门店喺来自东京非常有人气嘅和牛烧肉专门店银座炎蔵焼肉。餐厅位于荔枝角D2 Place,系银座炎蔵喺海外第一间分店,装修风格参照本店设计,融合咗江户时代町屋风格同以前银座嘅旧日本风情。餐牌亦同东京本店一样主打日本产A4黑毛和牛嘅稀有部位,当中炎蔵和牛[极致]6点拼盘食材同配搭都同本店一样,包含霜降、适中部位同赤身部位。我哋两个点咗一客,再加一份和牛西冷薄切大判烧同沙律已经好够食。😙炎蔵和牛[极致]6点拼盘 $588呢个拼盘嘅六个和牛和牛部位分别系和牛龟之甲、和牛内腿肉、和牛肋肉、和牛鞍下、和牛友三角同和牛羽下。和牛内腿肉、和牛龟之甲我哋先试属于和牛赤身部位内腿肉同龟之甲,虽然系赤身部位油脂唔多,不过始终都系日本A4和牛嘅稀有部位,肉质都相当软嫩而且牛味非常浓郁,口感非常清爽。👍🏻和牛肋肉、和牛鞍下和牛适中部位嘅牛肋肉同和牛鞍下口感比较柔软,肉质同油脂感非常平均,牛味亦都系相当浓郁。😋和牛友三角、和牛

炎蔵和牛[极致]6点拼盘 $588

炎蔵和牛[极致]6点拼盘

和牛内腿肉、和牛龟之甲
和牛内腿肉

和牛龟之甲

和牛肋肉、和牛鞍下

和牛肋肉

和牛友三角、和牛羽下
霜降部位系全只和牛油脂最丰腴嘅地方,喺高级烧肉店最普遍食到嘅就系和牛上肋肉,而6点拼盘就选用咗比较稀有嘅和牛友三角同和牛羽下。呢两个霜降部位油花分布均匀细致,口感极度软嫩,肉汁非常丰富。😍

和牛羽下

和牛西冷薄切大判烧 $238
大判烧黑毛和牛西冷大大块,大火烧至5成熟左右沾上兰王蛋浆食,入口除咗充满和牛油脂香气同蛋香之外,仲带有少少焦香,非常惹味。😋

炎蔵沙律 $68
老婆加点的沙律好大份,沙律菜新鲜爽甜,配上小银鱼同特制酱汁,清新解腻。😙
炎蔵沙律

埋单每位数500有找,价钱合理。👍🏻