2025-01-27
东涌海堤湾畔𠮶边有一间主打泰式印度菜嘅餐厅「Mint & Basil 」,环境优雅,座位都多,好适合同家人或朋友聚会,无论室内定户外嘅位置都好舒适。冬荫功汤 🍲而家天气冻,冬荫功汤真系岩哂!汤底酸辣开胃,唔会太辣太酸可以没有负担咁大啖大啖喝下,香茅味突出,仲有两大只虾,饮完暖笠笠泰式虾炒金边粉🦐泰国菜必点经典菜式!金边粉炒得香气扑鼻,虾的鲜甜与金边粉的香气完美融合,本人极力推介嘅一道菜虾肉够晒新鲜大粒仲要分量好大,金边粉质感同调味亦都好正😊丰富的层次感和口感享受。整道菜肴不仅味道鲜美,而且视觉效果也令人满意。🌟蒜蓉烤饼🌴印度菜必点经典菜式! 烤饼有几只味可以拣,我哋要咗蒜蓉味配埋咖啡好香😋烤饼烤到外脆入软嘅。蒜蓉嘅香味唔会太呛鼻!唔会煎到好干,就咁食就已经好香,大满足!配合住鸡肉或者沾啲咖哩汁,就更加完美啦。!牛油咖哩鸡🔥呢个咖哩鸡嘅咖哩味超浓郁。牛油嘅香滑令到成个咖哩嘅口感更加醇厚,甜甜地既鸡肉加上辣辣地既咖哩酱汁好惹味。鸡件用左鸡腿肉超级嫩滑都唔算细,每一啖都包裹住浓厚嘅咖哩汁,用蒜蓉烤饼蘸住啲咖哩汁食,真系食到停唔到口。芒果糯米饭🥭甜品方面,芒果糯米饭真系一个完美嘅结尾。糯米饭软
冬荫功汤 🍲
泰式虾炒金边粉🦐
蒜蓉烤饼🌴
牛油咖哩鸡🔥
芒果糯米饭🥭
甜品方面,芒果糯米饭真系一个完美嘅结尾。糯米饭软糯香甜Q弹而不腻而且仲系有三种颜色三种味道,我自己就钟意班兰味好出既糯米饭,配上新鲜嘅芒果,真系甜而不腻,食完真系好满足!🍚