2025-01-08 0 浏览
琴日,有朋友仔系住东涌嘅,我哋约咗去睇戏,喺佢附近揾食。行到海堤个边,见到有一排餐厅。其中有间餐厅好醒目,就入去试下啦,间餐厅名叫Mint & Basil。我哋望嚟望去,最后叫咗印度烤鸡肉,牛油咖哩鸡同蒜蓉烤饼。首先梗系讲下呢个印度烤鸡肉啦,哇,一上嚟外表金黄金黄嘅,香味直头扑鼻而嚟。鸡肉烤得啱啱好,唔会太干,仲好嫩滑,咬一啖落去,香料嘅味道渗透晒入嘅鸡肉入面,口感一级棒。跟住就到牛油咖哩鸡啦,呢个咖哩鸡嘅咖哩味超浓郁。牛油嘅香滑令到成个咖哩嘅口感更加醇厚。鸡件都唔算细,每一啖都包裹住浓厚嘅咖哩汁,用蒜蓉烤饼蘸住啲咖哩汁食,真系食到停唔到口。再讲下个蒜蓉烤饼啦,烤饼烤到外脆入软嘅。蒜蓉嘅香味唔会太呛鼻,就咁食就已经好香,用嚟配合住鸡肉或者沾啲咖哩汁,就更加完美啦。Mint & Basil呢间餐厅嘅食物好唔错啊,食材新鲜,调味又做得好好。下次如果再去东涌嘅话,仲想再嚟呢度试吓佢哋嘅其他嘢食😉