好多年前食过一次Flipper's嘅班戟,居然系冻嘅,令我大失所望。隔左咁多年,见佢仲系咁长人龙,于是即管俾多次机会佢。周日3点后见到得3组人排队,于是我又排,足足得左5个字先有位。呢度嘅班戟系日式梳乎厘班戟,用来自日本嘅鸡蛋及牛奶,再低温烘焙而成。有位之后就先去收银俾钱,拎左个数字牌之后,服务员会将食物送上。班戟好少选择,居然得四甜两咸。饮品有沙冰,珍珠奶茶,冷压果汁,汽水,咖啡同其他饮品。士多啤梨蓝莓香蕉班戟 $119班戟一客三件大大件。首先班戟空气感真系好高,所以一阵风咁,食完唔会太饱,但系口感好特别,好似入口即融。班戟蛋味好香,而且个皮有少少厚身有啲似法式薄饼,外少厚而内空气度高,带黎唔同口感。班戟上面洒上少少糖霜,不过唔会太甜,配滑溜北海道奶油好食,可惜太少奶油。不过温度真系只得微微暖,唔通热d真系做唔到呢个效果?水果配料有三片香蕉,几粒蓝莓同几片士多啤梨,个人觉得麻麻,士多啤梨好酸。绿茶红豆班戟 $119绿茶红豆班戟既班戟同士多啤梨蓝莓香蕉班戟一样,配料就变左红豆蓉,绿茶忌廉同绿茶浆,仲洒上绿茶味嘅碎碎,北海道奶油都仲有。个人觉得呢款好味啲。绿茶嘅少少苦配甜甜嘅红豆蓉永远都

饮品有沙冰,珍珠奶茶,冷压果汁,汽水,咖啡同其他饮品。

士多啤梨蓝莓香蕉班戟 $119

绿茶红豆班戟

绿茶红豆班戟 $119

绿茶红豆班戟既班戟同士多啤梨蓝莓香蕉班戟一样,配料就变左红豆蓉,绿茶忌廉同绿茶浆,仲洒上绿茶味嘅碎碎,北海道奶油都仲有。个人觉得呢款好味啲。绿茶嘅少少苦配甜甜嘅红豆蓉永远都系绝配。
士多啤梨沙冰

士多啤梨沙冰 $45

士多啤梨沙冰系大大杯少女粉红色沙冰,上面一pat忌廉再加上士多啤梨酱,味道都几甜,口感上冇另一杯复杂,似乎太简单。
双重碎朱古力沙冰

双重碎朱古力沙冰 $45

双重碎朱古力沙冰有两块麻麻哋好食嘅朱古力饼喺面,再加上一pat忌廉同朱古力碎。呢杯碎冰多啲,有啲咬口。
芒果珍珠奶

芒果珍珠奶 $29

叫呢杯野饮系贪佢有珍珠食又冇茶成份。芒果奶味道可以,都够滑,珍珠份量唔少,咬落烟烟韧韧。我钟意佢冇冰粒,唔会沟淡哂。

总括而言,我觉得呢度嘅班戟好食过上次,上次系冻嘅!如果比起幸福班戟,呢度班戟嘅蛋香同空气感似乎更胜一筹。可惜口味太少,而成份甜品嘅层次感都较单调,好难吸引我下次再排队帮衬。野饮方面就冇乜特别,性价比低。服务就非常麻麻,因为无收加一?下次睇吓几时再有心情食啦,但系其他两款班戟口味我真系无兴趣试。
2021-09-19
绿茶红豆班戟