餐厅: 熊拉麵 (白加士街)
资讯:

2016-02-21 1179 浏览
Irassyaimase~ 一入门口,即使你冇打算望店员既面貌,但一句熟悉既日文从所有店员口中连珠炮发传入耳仔,呢一声已经系卖点──由日本引入既礼貌,彷佛真系好似去左日本本土拉面店咁。自己落单,或者就系呢间拉面店另一特色,不论面既粗幼、硬度定系配料,都可以自己控制 隔左阵,一碗全黑连碟既拉面就到啦!!!名符其实既黑熊拉面,真系黑过密豆。呢到既拉面唔似市面某d拉面店,好黄好重碱水。食起黎其实都唔系好重口味,或者系我自己钟意食蒜野,所以觉得呢个汤底唔够重味。简单黎讲可以用出前一丁个黑蒜味作比喻,但当然口感一定唔会觉得好重油味或者油腻,而且味道好自然。拉面出名唔单止系佢个汤底,温泉蛋一样重要,可惜黑熊拉面系唔包,要自行追加。讲真,呢到只温泉蛋真系冇得输:佢个蛋黄真系介乎差d凝固,又系想流出黎之间。佢点止咁简单,讲到明秘制,味道上实有分别。由最出最接近蛋壳既蛋白,至到最贴近蛋黄既蛋白,都充满咸咸地既酱油味,食完真系有冲动叫多几只。

隔左阵,一碗全黑连碟既拉面就到啦!!!