九龙城系一个好多美食既地方''*最多既就系泰国菜, 火锅店同埋甜品店啦!!!早几天又来到九龙城, 目的就系同朋友们打边边~就系于地南道的一间上楼火锅店, 叫做【大边炉 Da BINO】地点容易找到, 于门口沿楼梯行上就到的啦~~店内不算大, 只有5至6张台左右, 以及两间 VIP 房''*场内都很干净企理!!!汤底未到时, 先来了调味酱料, 虽然只有五款, 但平时食开的都有齐''*另外仲附有一碟酸菜及一碟辣味酱料 (唔知系唔系 menu 上的豉味酱呢)那个辣味酱料我觉得很赞!!!有d 豆豉及味道少少辣, 蘸野食真的不错~我地点选了【蕃茄野菌金汤蟹锅】汤底''*入面有一只新鲜膏蟹, 仲有什菇, 粟米, 猪骨同蕃茄等既配料!!!个汤底好鲜甜, 而 D 蟹膏融入哂个汤入面, 特别香~~先来的就系丸类同埋饺类, 仲有鲜冬菇, 只只都好大只呢~~我地 ORDER 左墨丸拼虾丸, D 丸好滑好弹牙!!!饺类就有鲜虾水饺, 鱼皮饺同埋苋菜带子饺, 全部皮薄又多馅;大大只好足料, 最特别既苋菜带子饺, 好特别既配搭, 又好好味WOR''*打边炉又点少得肥牛呢??这里的肥牛是手切的, 我地就分别点了两款
九龙城系一个好多美食既地方''*
最多既就系泰国菜, 火锅店同埋甜品店啦!!!
早几天又来到九龙城, 目的就系同朋友们打边边~
地点容易找到, 于门口沿楼梯行上就到的啦~~
场内都很干净企理!!!
那个辣味酱料我觉得很赞!!!
有d 豆豉及味道少少辣, 蘸野食真的不错~
蕃茄野菌金汤蟹锅
我地点选了【蕃茄野菌金汤蟹锅】汤底''*
个汤底好鲜甜, 而 D 蟹膏融入哂个汤入面, 特别香~~
先来的就系丸类同埋饺类, 仲有鲜冬菇, 只只都好大只呢~~
我地 ORDER 左墨丸拼虾丸, D 丸好滑好弹牙!!!
特级手切肥牛&手切安格斯肥牛
打边炉又点少得肥牛呢??
这里的肥牛是手切的, 我地就分别点了两款:
❤ 特级手切肥牛 (大, HK$248)
这款脂肪较少及较瘦, 牛味不算浓, 肉质鲜嫩~
❤ 手切安格斯肥牛 (例, HK$218)
这款脂肪分布得适中, 每片都较厚身, 食落好有口感且牛味十分浓郁~
比特级手切肥牛更好食''*
三秒腐皮
另外这个必食推介 ~ 三秒腐皮 (HK$56)
即叫即炸既新鲜既炸腐皮, 热辣辣又脆卜卜;
浸落汤底 1秒至3秒就好拎返上黎啦, 半淋半脆既口感, 好味!!!
新鲜炸起既果然唔同D 喔''*
海鲜蛋角
仲有这个海鲜蛋角 (HK$72)
看似普通但确实令人意想不到, 即叫即整, 上台时还热辣辣的~
内里包著好多海鲜, 有带子, 鲜虾等, 馅料好足又弹牙, 入面仲有D 蛋汁添;
而且包得好实, 夹上黎都唔会散开!!!!
美国桶蚝&蛏子皇
海鲜方面都好多选择, 我地就拣左桶蚝同埋蛏子''*
❤ 美国桶蚝 (HK$138)
一碟有 4只蚝, 只只都好大只架!!!
熟左之后都冇缩到水, 啖啖肉, 好鲜味~
❤ 蛏子皇 (每只HK$36)
大大只既蛏子同样冇缩水, 肉质肥厚又非常新鲜!!
非常爽口鲜甜, HK$36 一只亦不算贵~~
滋补花胶仔
最后仲点左女人至爱既滋补花胶仔 (HK$62)
花胶虽然唔算大旧及厚身, 但十分嫩滑~
好少可用花胶黎打边炉, 真系好正''*
今餐 4个人食都食到非常饱, 而且清哂所有野食呢!!!!
样样都好味又新鲜, 真系值得再 encore 啊~~
价钱算中等, 真系一分钱一分货, 值得推介比大家''*
2014-09-02
蕃茄野菌金汤蟹锅