2023-08-13
今次去咗粉岭联和墟嘅「泷」日式餐厅,联和墟真系觅食嘅好地方,我地来咗都唔少次。之前无食日本野,今次就食啦。先讲个饭卷便当,啱啱上枱已经畀咗好大个惊喜!啲饭卷一样又鲜又美,有咗章鱼烧、玉子、腐皮寿司、吉列虾饭卷同埋麻酱沙律,样样都啱啱好,简直系一个饭卷大汇集!尤其系个吉列虾饭卷,啲虾炸到好香脆,咬落去真系超满足!汤乌冬都几滋味,加咗啲昆布,飘香飘味,暖到心头。另外,我地仲叫咗份白泷叉烧拉面。汤底系豚骨白汤,滑嘅汤身够浓郁,仲加埋啲滑嫩嘅叉烧,一啖叉烧一啖汤底,真系叫人舒服。面条都几有弹性,入口啱啱好,再加埋海苔,个味道更加层次。顺带一提,佢份饺子都好吸引,脆口又多汁。尝过啲嘢之后,饮品亦都唔可以少!紫泷特饮(荔枝味梳打)酸酸甜甜,解渴又爽口,特别系饭后饮一杯,正好中和啲味蕾。芒果沙冰系个甜品好选择,冻冻地,而且个芒果沙冰仲整到好高,芒果味浓郁,一啖一口,真系食完饭最好嘅完结。
尤其系个吉列虾饭卷,啲虾炸到好香脆,咬落去真系超满足!
汤乌冬都几滋味,加咗啲昆布,飘香飘味,暖到心头。
顺带一提,佢份饺子都好吸引,脆口又多汁。