2018-01-02
“桂林山水甲天下”听得多,呢日陪女皇买完𩠌经过见到呢间名叫“甲天下”既桂林粉面店传黎阵阵既香气,我地就决定入去试下呢到既出品系咪真系可以拎到“甲”级先呢到地方唔算大,但整体都好企理,坐落都唔会话好迫好窄除左桂林米粉之外,呢度仲有其他种类既粉面同小食可以选择,当中仲有前排都几hit但平日比较少店舖有得食有既“螺蛳粉”可以拣女皇话未食过螺蛳粉,所以就拣左碗“柳州螺蛳粉”HKd42,而我就被个鱼汤吸引住,决定嗌碗原味既“五谷渔粉”HKd$48试下先除此之外,我地仲嗌左个“香煎千页豆腐”HKd$22一齐share黎食喺等紧野食黎既期间,我地仲见到店内免费提供左“腌青椒”同“腌萝白”俾人客自行夹取试食添等左一阵,女皇既螺蛳粉同我既渔粉都到场啦女皇既螺蛳粉本身已经会有肉碎、脆黄豆、酸豆角等等既惹味配料,而女皇仲额外加左啲配料添女皇话螺蛳粉既汤底都几鲜味,加上粉质滑溜又烟韧,味道唔错而我既渔粉相对下卖相比较清淡,但奶白色既鱼汤原来好鲜味架,加埋不同颜色既爽滑五榖粉一齐食,味道唔错之余当中配有既豆腐仲好滑架,食落既感觉仲好健康添而我加左HKd$18同HKd$12所搭配既“锅烧肉”同“秘制猪颈肉”都不俗
呢到地方唔算大,但整体都好企理,坐落都唔会话好迫好窄
等左一阵,女皇既螺蛳粉同我既渔粉都到场啦
而我加左HKd$18同HKd$12所搭配既“锅烧肉”同“秘制猪颈肉”都不俗,当中既锅烧肉炸得酥脆,十分香口
作为小食既千页豆腐更加系深得我心,煎得香脆得黎,千页豆腐既豆香十足兼且调得惹味
而女皇就大赞佢所加配既“麻辣灯影牛肉丝”HKd$12,话个味道调得几好,用黎配面食好夹㖞
食埋个惹味既千页豆腐之后,我地仲要左枝乌龙茶HKd$15黎解解渴添
虽然小店既出品未必做到甲天下,但当中风味十足,好地道既感觉,整体食物既味道都唔差