2017-02-14
喺尖东一大觅食,正好想食日本菜.同朋友商量咗一阵后决定食呢间花月居酒屋。环境比较清静,望落都几高级,一开始以为食物会好贵,但原来系非常之合理,分分钟仲平过一啲楼上铺居酒屋,真心觉得可以一大班朋友去试。店员推介南高梅梅酒,酒精浓度唔高,而且易入口。南高梅梅酒$128@300mL带点梅味的酒香,冰冻带梅子香,浓度其实不高。喝著也喜欢,不过我饮到四杯已经醉醉地了,一边食一边饮,细味那淡淡梅子香。甜虾$80@4件新鲜无腥味,口感够软滑,比起一般日本放题肥厚且新鲜。果然是出色的甜虾!三文鱼腩刺身四件$75三文鱼腩刺身种比起三文鱼刺身肥美,一口咬下去,鱼油出晒黎,又香又滑。价钱有点贵,只好细味品尝。杂锦炸虾$95呢度嘅炸虾整得唔错,影完相放入口啱啱好,温度较热,欣赏炸粉浆不会过厚,主要让虾充满在嘴里,口感十分不错。留意到茄子切成一片片,令它的受热程度一样~炸软壳蟹$70软壳蟹配上他他酱,是一个不错的配搭,这个我真心推介!!一般系街外食到嘅软壳蟹个壳都系比较硬,好大机会食到有渣,但系呢个炸粉和壳融为一体,都十分软淋,而且蟹脚充满蟹味。呢个价钱嚟讲算系好抵食。白鳝串烧$60一串有三件,外表烧得金黄,十
环境比较清静,望落都几高级,一开始以为食物会好贵,但原来系非常之合理,分分钟仲平过一啲楼上铺居酒屋,真心觉得可以一大班朋友去试。 店员推介南高梅梅酒,酒精浓度唔高,而且易入口。 南高梅梅酒$128@300mL
带点梅味的酒香,冰冻带梅子香,浓度其实不高。
喝著也喜欢,不过我饮到四杯已经醉醉地了,一边食一边饮,细味那淡淡梅子香。 甜虾$80@4件
新鲜无腥味,口感够软滑,比起一般日本放题肥厚且新鲜。
果然是出色的甜虾! 三文鱼腩 刺身四件$75
价钱有点贵,只好细味品尝。 杂锦炸虾$95
呢度嘅炸虾整得唔错,影完相放入口啱啱好,温度较热,
欣赏炸粉浆不会过厚,主要让虾充满在嘴里,口感十分不错。
留意到茄子切成一片片,令它的受热程度一样~ 炸软壳蟹$70
软壳蟹配上他他酱,是一个不错的配搭,这个我真心推介!!
一般系街外食到嘅软壳蟹个壳都系比较硬,好大机会食到有渣,但系呢个炸粉和壳融为一体,都十分软淋,而且蟹脚充满蟹味。呢个价钱嚟讲算系好抵食。 白鳝串烧$60
一串有三件,外表烧得金黄,十分吸引呢!!
一食落去鳝觉口感好肥美,而且白鲜皮嘅位非常之爽脆,两者加埋口感好特别。 最后食埋一个饱肚啲嘅,就系叉烧拉面$78啦。
汤底还可以,但是不算很浓郁,与一般的拉面有点不同。。
欣赏呢度嘅叉烧好大分,一点也不吝啬,拉面食得出系好货色,够弹牙而且浸得耐力都唔会变得烂溶溶。
配料亦都好足,望落好大体,呢个价钱算超值。