2018-02-07
一对为食嘅母女最钟意就系一有时间就周围去觅食cafe?试!台湾嘢?食!酒店afternoon tea?GO!甜品?放心 仲有第二个胃去食!呢日去到新蒲岗嘅窝子 虽然话新蒲岗无地铁 好似有啲隔涉 不过原来系钻石山地铁站有小巴过嚟 所以都几方便舖头位置唔难揾 系小巴站后一条街 落车行5分钟就到 星期六都几多人嚟食 所以都要等吓位 15分钟左右 都可以接受呀嚟到 决定同妈妈share一个咸点一个甜点 所以就先叫咗个蛋沙律窝夫三文治蛋沙律窝夫三文治 叫果阵妈妈其实都几担心窝夫同蛋沙律唔夹不过一试就即刻冇晒呢个顾虑啦窝夫上枱个阵暖笠笠 配上冻冻地嘅蛋沙律 异常地夹窝夫仲要唔系一味硬掘掘 松化得嚟又有蛋香 真系正呀(如果蛋沙律再多啲 就perfect池啦!)去到甜品时间我一直相信要试到一个甜品系龙定凤 一定要试原味!所以一场嚟到 不得不试就梗系佢个 原味梳乎厘Pancake原味梳乎厘Pancake一上枱见到佢都几fluffy 就估应该唔会差得去边话晒食梳乎厘Pancake就系贪佢好似食空气个个口感呀嘛一入口果然不出我所料 湿润得嚟不失空气感 又够柔软蛋香十足 搽牛油/cream/maple syr
呢日去到新蒲岗嘅窝子
叫果阵妈妈其实都几担心窝夫同蛋沙律唔夹
不过一试就即刻冇晒呢个顾虑啦
窝夫上枱个阵暖笠笠 配上冻冻地嘅蛋沙律 异常地夹
窝夫仲要唔系一味硬掘掘 松化得嚟又有蛋香 真系正呀
(如果蛋沙律再多啲 就perfect池啦!)
去到甜品时间
我一直相信要试到一个甜品系龙定凤 一定要试原味!
所以一场嚟到 不得不试就梗系佢个 原味梳乎厘Pancake
原味梳乎厘Pancake
原味梳乎厘Pancake
一上枱见到佢都几fluffy 就估应该唔会差得去边
话晒食梳乎厘Pancake就系贪佢好似食空气个个口感呀嘛
一入口果然不出我所料 湿润得嚟不失空气感 又够柔软
蛋香十足 搽牛油/cream/maple syrup都好夹 唔会话食太多会觉得太滞/heavy
连唔系特别尝甜嘅妈妈都话可以再encore
妈妈讲到咁 做女嘅下次一定要同佢再嚟啦