餐厅: 鮨燐
资讯:

2021-04-24 101 浏览
太耐冇去过日本,所以忍唔住要喺香港食返啲高质素嘅omakase 弥补一下自己。鮨燐位于尖沙咀,都算方便,一入商场上一层楼就已经到达啦,餐厅内部好干净,座位同座位之间用木板隔住。餐厅共有三款Omakase ,我哋叫咗中价位嘅set首先系前菜,从左至右分别系宫崎水果蕃茄,白梅贝海螺同松叶蟹肉。水果蕃茄酸酸甜甜,食落特别清爽开胃,而处理海螺时,师傅用汁浸左两日所以连内脏食得,即系我哋平时会搣咗佢揼咗𠮶部位,识落有少少似猪润嘅口感,最后松叶蟹肉好鲜甜,加上冲绳先有嘅水云,水云本身系冇味嘅所以唔会遮挡蟹肉嘅味道。跟住就系七款刺身左下系鲛蝶鱼,师傅将鱼肉薄切后,包住火灸过嘅鱼边,姐系游水肌肉部位,再加上葱花,咬落非常香鱼油。右下系九州长崎县小长井蚝,上面舖上土多醋啫喱 ,再扫上柚子皮,蚝肉大只,肉质饱满爽脆,而且鲜甜。另外系四国针鱼,肉质弹牙,因为鱼肉本身系冇乜味道,所以要加上姜葱豉油去调味。上方系太刀鱼,亦姐系牙带鱼,平时系香港啲牙带鱼捞上泥,好多时都会因为啲鱼嘅牙刮到其他鱼嘅鱼肉,而影响肉质同口感,仲好容易有腥味发出,而依度嘅牙带鱼系由日本人手钓上泥,所以避免左呢一种情况嘅出现,师傅喺调味果方

餐厅共有三款Omakase ,我哋叫咗中价位嘅set

跟住就系七款刺身

上方系太刀鱼,亦姐系牙带鱼,平时系香港啲牙带鱼捞上泥,好多时都会因为啲鱼嘅牙刮到其他鱼嘅鱼肉,而影响肉质同口感,仲好容易有腥味发出,而依度嘅牙带鱼系由日本人手钓上泥,所以避免左呢一种情况嘅出现,师傅喺调味果方面加左柚子同胡椒,而鱼嘅外皮火炙过,所以鱼油嘅味道完全散发晒出嚟。

左下系萤光鱿鱼,师傅佢烧过所以零舍香,小碗装住系小贝柱配土多醋啫喱,贝柱嘅肉质好爽口,咬落系有一丝丝一条条嘅感觉。

右下系中拖罗,师傅加上岩盐同紫苏叶中和个油腻口感,其实平时好怕食紫苏叶,觉得个味道好怪,但系今次嘅配搭又觉得冇问题,而依度嘅紫苏叶亦都比外面食过嘅比较干身同脆。

大拖罗,师傅拣咗用条鱼额头皱眉头位置,因为呢度个位系最有鱼味,而且又肥美多筋,要知道一条鱼得两块,所以呢个部位系好矜贵,师傅烧过之后好多油咇左出嚟,非常肥美。

熟食太刀鱼配山楂汁,刺身同熟悉嘅口感又系唔同嘅,鱼肉非常之嫩滑,配上酸甜嘅山楂汁,非常甜美。

跟住就到六款寿司

北寄贝寿司,新鲜嘅北寄贝先会系蓝色,自从之前试过一次之后,就在冇食过红色嘅北寄贝,今次又可以再食返,口感真系冇得比较,真系会特别有弹性同埋肉质系新鲜嘅,师傅喺饭同鱼中间加上柚子皮。

深海池鱼寿司,鱼味非常浓,而且肉质比较实。

大拖罗寿司,师傅去左筋所以得返嘅全部都系鱼肉,好肥美口感会滑好多,直情有入口即化嘅感觉。

马粪海胆寿司,系马粪海胆嘅其中一种,但比较稀有,开十只海胆只有两只系咁,口感比较实,无咁水同无咁creamy,但食到海胆一粒粒嘅口感,食完好唔舍得吞落去。

小肌鱼寿司,小肌鱼系江户前时期第一次用泥做寿司嘅材料,师傅将鱼肉绑埋一齐,除咗视觉上更加好睇之外,咬落亦都更有层次感,另外加左盐、醋、紫苏叶同姜。

最后一款寿司系岩先大拖罗嘅筋,加左葱,比起带拖罗佢更加入口即融,直情系唔使咬就咁放咗入口已经融化咗嘅感觉。

爱侣鱼鱼骨熬嘅清汤,非常清甜,食完咁多寿司之后中和返个口感。

最后系自家制甜品抹茶奶冻,上面系黑豆,食落好甜但唔系𠮶种死甜嘅感觉,食完会觉得口干,奶冻非常滑,而绿茶味亦都好浓。

呢餐真系非常好食,虽然去唔到日本但系都可以食到日本嘅新鲜食材,餐厅嘅服务都非常好,有一种一对一嘅服务感觉,茶杯嘅水永远都会为你添上,连我唔小心的左滴豉油喺枱面度,都即时有人发现上前帮我买走,佢哋真系好细心。