2023-12-23
原本跟男友到另一间餐厅食鸡煲,但好多人无位,于是再揾其他餐厅。同一个商场,经过呢间cafe,见到有一人鸡煲,无咩人,费是再行,无咩期望纯粹医下肚同试下d小店,就入左去,点知真系伏到爆,超级后悔。🥵坐低后,有个女侍应生 (较男仔头咁既样)就咁掉低个QR code 牌系枱面,一句野都无讲。个下觉得有d奇怪但都不以为意。开始听到d侍应生系度自己吹水,又爆晒粗,但都无咩理。手机落单无耐,有个一入黎就见佢挂住系咁禁手机既男侍应生(但态度对客似乎最正常既)佢比左两杯水我地。无耐就开始上野食。单点2个汤,都系好结个d罐头汤(仲有结住一旧野咁系汤入面个种)。叫左两个一人鸡煲,黎到都系好重既味精野。食左几旧鸡,个男侍应生,被厨房一个男人叫佢要帮我地鸡煲加水,唔系就会痴底,咁佢无问我地就直接倒d水落去鸡煲度。加左两份打边炉料,有面粉味嘅乌冬半个,正常午餐肉,丸,蟹棒,生菜,云耳,小量金菇。无叫野饮。食到半路,戏肉就黎喇‼️我地饮晒两杯水,男友如常好有礼貌咁,向住一个小小背住我地既扎马尾肥妹侍应生讲:「唔该,可唔可以帮我地加d水?」。个肥妹即刻面目狰狞咁拧过黎话:「下?!咩话?!」男友再重覆:「可唔可以帮我地
佢比左两杯水我地。无耐就开始上野食。
叫左两个一人鸡煲,黎到都系好重既味精野。
食到半路,戏肉就黎喇‼️
个肥妹即刻面目狰狞咁拧过黎话:「下?!咩话?!」
男友再重覆:「可唔可以帮我地加d水?」
肥妹即刻反白眼,转身拎水壶,同时间讲左句:「比d礼貌呀!」
我同男友呆晒,真系o晒咀,完全唔明点解会无啦啦咁被对待。
男友回过神后: 「你系咪同紧我讲?!」
肥妹(继续面目可憎咁既样):「我唔系同你讲㖞」
男友再问多次,个肥妹都系咁既态度讲多次,男友就同佢讲,「最好唔系同我讲」。
个肥妹之后呢埋左一边。其他侍应听到完全无反应。
我地觉得好嬲,但食到一半,走既要比钱又唔忿气,投诉又无用又唔系连锁店,唔觉老细系度。最后谂住拿拿声食完算。
个煲成日烧干水,每次就黎干水,我就叫个男侍应生:唔该加d水,每次就停一停唔禁个手机,帮我加一加水,真系好攞命。
一路食,个男仔头女侍应生狂同其他侍应吹水,疯狂爆粗。
成餐饭,食到背脊骨落。
9点就赶收工,出去埋单时门口仲有两个女既入黎问个男仔头侍应生走得未。
成班边青咁,18,22出头咁既样,冇王管。
呢d咁既侍应连基本做人既礼貌都无,真系好登佢地可悲。
埋单$376,食左d好差既食物,性价比极差,又要无啦啦受气,好有礼貌既一枱客竟然比一个好无礼貌既侍应生话比d礼貌😂直头系冲击人类既认知。🤷🏻♀️
香港有d餐厅侍应都未必好好态度,想好好地食餐饭有时都费时劳气,唔系高级餐厅都唔会要求d咩。呢间服务直头系赶客,服务界最差既天花板。