2023-09-08
🔊召唤榴梿控❗️最近Hotel Icon推出咗飘香榴梿下午茶🍰以榴梿为主题嘅下午茶tea set➕️自助榴梿甜品区➕️任食榴梿雪糕➕️任食Godiva🍦吸引我呢间榴梿控即刻冲去试🥰食完真系齿颊榴香 榴梿忘返😛限定到10月29号 大家记得bookmark定啦🗓✨️榴梿自助吧一入门口见到嘅系琳琅满目嘅榴梿自助吧🤩大家櫈都未坐暖就排队攞野啦🤣主要有榴梿布丁, 榴梿炸弹, 牛角包等甜品点心🧁仲有酒店自家制嘅榴梿雪糕 食落鲜榴梿果肉比例超高 口感丝滑香浓😋净系自助吧嘅食物都饱咗3-4成啦🥹✨️Tea Set - 咸点🍴椰子榴梿炖汤🍴炸鲜虾云吞 配榴梿千岛酱🍴榴梿芝士春卷先打头阵嘅系暖胃嘅椰子榴梿炖汤🍵用榴梿炖汤其实功效好多😋相当清甜滋补 清暑解腻🥥而两款炸物水准都唔错🤤炸鲜虾云吞好香脆且包住大大粒嘅鲜虾肉🍤榴梿芝士春卷酱汁填满口腔 超级好食🤩🥪龙虾榴梿三文治🥪牛油果芒果蟹肉沙律🥪香柠慢煮带子 配鱼子酱另外三款咸点放喺Tea Set最底层☕️龙虾榴梿三文治好足料 龙虾肉一啲都唔会霉 十分爽弹🦞而牛油果芒果蟹肉沙律清新解腻😉慢煮带子好软嫩滑溜 带有淡淡嘅柠檬清香🍋咸点嘅榴梿比例就唔算高 可以作为榴梿自助吧同榴梿甜
✨️榴梿自助吧
✨️Tea Set - 咸点
🍴椰子榴梿炖汤
🍴炸鲜虾云吞 配榴梿千岛酱
🍴榴梿芝士春卷
🥪龙虾榴梿三文治
🥪牛油果芒果蟹肉沙律
🥪香柠慢煮带子 配鱼子酱
另外三款咸点放喺Tea Set最底层☕️龙虾榴梿三文治好足料 龙虾肉一啲都唔会霉 十分爽弹🦞而牛油果芒果蟹肉沙律清新解腻😉慢煮带子好软嫩滑溜 带有淡淡嘅柠檬清香🍋咸点嘅榴梿比例就唔算高 可以作为榴梿自助吧同榴梿甜品tea set嘅过渡🍨水准依然高质 行清新解腻路线🌿
✨️Tea Set - 榴梿甜品
🧁马来白咖啡榴梿泡芙
🧁椰香猫山皇奶酪卷
🧁椰糖西米榴梿芝士奶盖
🧁椰香斑兰马卡龙戚风蛋糕
🧁椰子斑兰榴梿奶酷蛋糕
🧁榴梿芝士蛋糕
甜品方面就正式展开榴梿主题嘅下午茶旅程😛tea set甜品嘅精致度同味道质素都比自助吧嘅食物高好多🤩而且六款甜品都各有特色😊白咖啡榴梿泡芙带有咖啡嘅甘香中和榴梿嘅甜腻☕️其余嘅甜品巧妙地加入椰子同斑兰增添味道层次😉我最喜欢椰香猫山皇奶酪卷 外层脆脆嘅椰丝 配上邪恶嘅榴梿奶酪 香甜美味🥥
✨️榴梿拼盘
⭐️D-Putera 王子
⭐️D-163 葫芦
⭐️D-101 红肉
重头戏绝对系三款精选榴梿tasting set🤩由味道淡至浓食起😋D-Putera 王子表面较平滑 果核较大 味道清香☺️D-101 红肉口感好creamy 带有奶油香味 好似食紧雪糕咁🍦而D-163 葫芦颜色呈金黄色 肉质相对醇厚软糯 味道较重带有些许甘香😚三款'真榴梿'都好有特色 完全满足到榴梿控🥹
✨️任食Godiva雪糕
任食Godiva雪糕放喺任何一个自助餐都系加分环节💯有牛奶同朱古力味选择🍦但系我会话其他嘅榴梿甜品 例如酒店嘅自家制榴梿雪糕 远远好食过Godiva雪糕🤭所以呢个任食Godiva雪糕环节有啲鸡肋 因为其他食物太出色了😼留肚食酒店嘅榴梿食品会更好😉
总结:
完全满足到榴梿控嘅需求🥰榴梿tasting同榴梿甜品都好高质😉而整体铺排都十分有诚意 例tea set安排一啲解腻嘅咸点作过渡 味道由淡至浓嘅榴梿tasting set等💁♀️都突显酒店嘅细腻之处😊强烈建议榴梿控bookmark 去试试呢个下午茶 绝对不会失望呢😝