2021-08-16 2294 浏览
「厨师发办」(Omakase)晌香港都盛行咗一段长时间,所以,都唔需要多作介绍,市面上有以平价作招徕,有以质素、口碑见称,可谓百花齐放,总之各有各精彩,各有各客源。传统揾食旺区故然有好多呢一类餐厅,但一啲非旺区亦有一啲卧虎藏龙,今晚跟住个年年至少去一次日本嘅铁粉,嚟到美孚嘅「友乐鮨」,大叹一顿高质素嘅「厨师发办」。同区有家「友乐亭」,形式走居酒屋路线,多年前曾帮衬过,感觉好唔错,单睇名字,相信都喺姊妹店,所以,无形中多咗份信心。门面已喺一派好和风嘅风格,浅木色条形为主调,少少条形窗可以窥探到内里嘅环境,唔会搞到好神神秘秘,高不可攀嘅感觉。而踏进餐厅,地方唔喺好大,但你会感觉好宽敞,因为枱櫈可以讲喺低密度排列,加上柔和嘅灯效,感觉宁静盎然。一张L形板前席,喺食「厨师发办」嘅指定最佳位置,因为可以睇到师傅切鱼生嘅刀功、揑寿司嘅手势,以及跟佢哋嘅互动。再者,啲梳化椅背垫够厚,坐得好舒服,櫈下亦可以放杂物、背包。人少当然拣住吧枱就最好,人多啲亦有四人枱供选择。由于防疫关系,枱面已备有消毒啫喱自由取用,唔好见佢哋无放啲隔板,而喺宁愿做少几个客嘅生意,唔使等啲隔板影响晒成个场嘅美观,将客人安排隔开
。再者,啲梳化椅背垫够厚,坐得好舒服,櫈下亦可以放杂物、背包。人少当然拣住吧枱就最好,人多啲亦有四人枱供选择。由于防疫关系,枱面已备有消毒啫喱自由取用,唔好见佢哋无放啲隔板,而喺宁愿做少几个客嘅生意,唔使等啲隔板影响晒成个场嘅美观,将客人安排隔开啲嚟坐。
顺带一提,除环境以和风木系为主之外,近玄关仲有个清酒柜,𠮶时晌「友乐亭」都见到有同样嘅设定,清酒中有唔少挂住个名牌,原来喺逊客嘅,可见小店甚受欢迎。
此外,酒柜下面仲模造咗一个「迷你」日式庭园嘅砂石丘,而餐厅内仲有少少日式嘅小摆设,都喺令到餐厅整个气氛都更日系!
晌呢啲中高档餐厅,除咗环境,餐具及服务都喺值得留意嘅一环。一碟、一杯都好古雅,就连筷子托都特别别致,之后盛载之食物嘅器皿亦都赏心悦目
;而服务方面,好熨贴,侍应落单时会先问问有无嘢唔食得,或食物敏感,态度既有礼,又不时为我哋添茶及收拾餐具。师傅上菜嘅速度,亦喺恰到好处,令人用餐感到悠闲唔急促
虽然,一大本餐牌有唔少菜式供选择,沙律呀、酢物呀、刺身呀、卷物呀、寿司呀……等等,但相信大多数人嚟都喺拣套餐。分别有3个价位,「友乐晚餐」($580)、「厨师精选Omakase」($1,180)、「厨师精选Omakase」($1,300),有平有贵,丰俭由人。而小弟今次喺试试$1,300的「厨师发办」套餐,因为事前唔知会食乜,但往往食材都带嚟好多惊喜,喺一次奇妙嘅体验
饮品方面,清酒、烧酎、生果酒、啤酒、汽水……一应俱全,反转后面仲有几款特饮提供!
晌影吓环境、影吓餐牌,不经不觉师傅就预备好几款前菜,除有啲姜片外,仲有腌渍嘅牛蒡同蒜头,前者入口爽爽哋,细嚼后有阵阵甘味;后者入口喺好爽脆,有别平常食到咁软软腍腍,有种食紧「酸荞头」嘅感觉,非常得意。
时令前菜三款

一切准备就绪,就上第一道菜,亦喺食「厨师发办」嘅典型安排,三款特色前菜:北海道粟米、青瓜渍配松叶蟹、莼菜配水母。以日式便当小木盒一次过送上,单喺卖相已有啲先声夺人嘅感觉,非常精致而富雅气,贯彻日本菜一向嘅匠人精细。
时令前菜三款
师傅更特意提醒,享用都有其次序,先食嘅喺北海道粟米,咪睇佢好似好白会无乜味,食过北海道粟米都知,甜度非常高,而且,粟米味突出。
时令前菜三款
第二道要试喺青瓜渍配松叶蟹,伴有少少啫喱醋,青瓜配上啫喱醋入口十分清爽,而松叶蟹肉鲜甜无比,以质取胜。
时令前菜三款
最后喺莼菜配水母,好在有个哈日朋友,先知莼菜(音:纯)喺啲乜,喺啲浮叶性水生植物,有层透明薄膜包住,口感滑潺潺,好得意。而水母咬落似海蜇,爽爽脆脆,伴以酸醋汁,好清新嘅感觉。
北海道雪解蚝

第一道刺身喺雪解蚝,好陌生嘅名字,所以,绝对喺第一次享用,蚝形偏长,师傅处理得好干脆,亦唔会有蚝壳碎,面头仲加咗梅酒啫喱,平衡番个海水味。雪解蚝肉质饱满,入口蚝味重,质感脆身,海水味唔算太重,喺好有质素嘅生蚝。
鲛鲽鱼薄切

又喺一道极少接触嘅鱼类,第二道刺身喺鲛鲽鱼薄切,尽显师傅刀工,每一片厚薄均一,并且薄至透光,加一朶菊花,洒上点点柚子青作点缀,感觉立时好唔同。鱼肉有少少爽爽哋,鱼味唔算好浓,但佐以柚子醋,有一份小清新嘅感觉。别忘了菊花下仲垫有不少昆布,都好好食架。
鲛鲽鱼薄切
深海池鱼

第三道刺身喺比较常遇到嘅深海池鱼,相信大家都唔陌生,色泽晶莹而带淡粉红,保持一贯光泽亮丽,足见其新鲜度。师傅特登晌刺身上鎅几刀,増加美观感,并搽咗酱油,加咗芥末,一啖放入口就得喇,食落肉质嫩得嚟带爽口,鱼鲜味颇突出。
新鲜北寄贝

第四道刺身喺北寄贝,但当然唔喺平常晌回转寿司食𠮶啲红红哋嘅平价货莓,而喺新鲜货色,外观已明亮光泽。咬落去质感软腍,带少少爽口感,味道喺非常之鲜甜,轻轻沾丁点酱油,真喺鲜味尽出。
北海道牡丹虾

牡丹虾以往都食过好几次,不过,今次呢只算好大只吓,介绍时,师傅仲话虾膏煮过仲深番上面,味道带甘甘哋,再衬上虾籽,而且虾身本身色泽光亮红润,可谓颜值高,新鲜度已抢晒分。一啖入口,肉质黏黏哋却又带有爽身嘅口感,非常好食。
炙烧北海道帆立贝

刺身最紧要喺够新鲜,咁就已经差唔得去边。第六道刺身喺炙烧帆立贝,刺身级嘅帆立贝既大粒,又厚身,炙烧后以紫菜卷起嚟食,香脆嘅紫菜搭上软滑绵绵嘅帆立贝,𠮶份嘅感觉,的确令人印象深刻,真想再要多件呀。
炙烧北海道帆立贝
中拖罗

转眼间,已嚟到最后一道刺身,即喺刺身中嘅常客中拖罗。中拖罗比赤身油份重啲,但又唔会好似大拖罗咁好多油脂,可以讲脂肪适中。跟深海池鱼一样,已搽咗酱油,加咗芥末,睇到油花细致,油分充足,入口确喺柔嫩味鲜,渗有少少油香。
金目鲷寿司

一轮刺身已有好奇妙嘅体验,跟住落嚟嘅寿司又会喺点?先登场嘅第一道寿司喺金目鲷寿司,师傅三手就捏好寿司饭,饭粒松软唔会死实,却又唔会一夹就散,并已加入赤醋作调味。金目鲷嘅温度刚好,入口肉质细腻,味道鲜甜,油脂唔太重。
石垣贝寿司

第二道寿司喺用上嚟自冲绳嘅石垣贝,又喺未接触过嘅食材,哗!唔喺讲笑,只石垣贝仲郁郁吓,大力拍落去仲会有反应,足见新鲜到不得了。虽然都喺贝,跟北寄贝又好唔同,口感比较软滑,搽上酱油,提升其鲜味嘅层次。
𫚕鱼寿司

第三道寿司喺𫚕鱼寿司,第一次听𫚕鱼觉得好陌生,其实,𫚕鱼就等同油甘嘅大人,咪以为大条咗就会肉质嚡,其实佢算喺顶级食材,而且,好讲时令。泛红嘅鱼身无暗哑,食落口感鲜滑细腻,油脂丰腴。
沙甸鱼寿司

沙甸鱼?当然唔喺讲罐头𠮶啲,第四道就以沙甸鱼做成寿司卷,呢段时间沙甸又喺几时令,里面仲卷住一啲咸菜及幼葱条,整体口感及味道几唔错,沙甸嘅油香都几突出。
沙甸鱼寿司
海瞻寿司

嚟到最后一件寿司,虽然选材海瞻,但做法可以不一样。以一个方形小碗盛载,摆上一小花束紫苏,如艺术品般美。北海道嘅海瞻,向来都喺高质素,外表有光泽,入口果然喺甘香丰腴,绵密细腻,仲有种甘甜嘅余韵。
碎葱吞拿鱼腩手卷

之前食过好几次「厨师发办」,临近尾声都会有一道手卷,唔知喺咪啲师傅情有独钟,都好钟意用上吞拿鱼,并卷成长条形,今次亦喺。将吞拿鱼腩刴成蓉,加入葱碎、一啲渍物,食起嚟有吞拿鱼嘅油润,但就令口感唔会太腻,增添少少清爽感。
碎葱吞拿鱼腩手卷
厨师特选一品料理

究竟喺咩料理呢?师傅卖关子,到最后一刻先送出嚟,原来喺一道煎静冈金目鲷。卖相有种清洒脱俗嘅意景,因为以海苔做成「翠绿嘅湖泊」,垫上一件薄豆腐,再放上煎香嘅金目鲷。鱼肉非常嫩滑,而且,非常鲜甜,豆腐亦滑溜,充满豆香。
蟹肉茶碗蒸

加入咗蟹肉,自不然令个茶碗蒸升咗两级啦,而且,个陶瓷碗亦都好别致。睇到表面蒸得好平滑,滔一羹试试,蟹肉落得唔少,蛋浆蒸得滑溜无比,兼且甚有蛋香,正呀。
玉子蛋糕

突然间,师傅捧咗个玉子蛋糕出嚟,话请我哋试吓,突然令小弟想起有次食「厨房发办」,又类似喺咁,师傅捧咗条伊达卷出嚟请客人食。虽然,只喺一小件玉子蛋糕,但蛋味劲浓,却喺好清甜。仲有少少印象,有师傅话过,食寿司,最尾喺蛋,有句号嘅意思添。
时令清汤

食日本嘢,佢哋喜欢最尾先嚟饮汤,今次嘅清汤喺舞茸白身鱼清汤,而白身鱼用上时令嘅真鲷。师傅话先饮个汤,个汤应该喺鲣鱼汤,味道比较清,而再食啲舞茸同真鲷,前者颇有香菇味,后者肉质纤维比较细嫩,食起嚟比较清爽。
豆腐雪糕配柚子柿卷

直到最后,都仲有惊喜,豆腐雪糕嘅豆腐喺十二分浓郁,口感柔滑富奶香,而伴碟嘅柚子柿卷喺日本农民婆婆嘅手作嘢,口感软软腍腍,柿味清甜,真正为今餐有个完美作结。本应,仲包一杯咖啡,但都已经好饱,同埋,今朝早餐、晏昼,都饮咗两杯,用晒是日嘅配额喇!
豆腐雪糕配柚子柿卷
全程除咗一位Billy师傅直接招呼之外,另一位侍应嘅招呼亦非常熨贴,如收碗、换碟、添茶(头段喺玄米茶,尾段喺抹茶,都无问到有无咩特别意思呢),都喺恰到好处;而师傅刀功了得之外,所有刺身寿司,啲鱼生晌温度上嘅处理,均值得一赞,因为入口时唔会太冻,亦唔会好似摆耐咗摊暖咁。环境舒服,又有少少轻松嘅音乐衬托,真叫人乐在其中,渡过咗一个愉快、称心嘅晚上