2025-01-20 276 浏览
同朋友约咗出旺角还说了要吃大餐,于是我哋拣咗呢间就脚嘅餐厅。餐厅主打日式omakase同埋炉端烧,装潢以木系为主、配搭明亮柔和嘅灯光、以及日本传统嘅装饰同艺术品,别具日式风格😃另外餐厅以船为主题,格局宽敞,设有吧枱同卡位。而omakase有两个价位,分别$468/$680,两个价位都系提供12品料理,我哋拣咗$468嘅长阪12旬彩席间料理,款式多整体味道尚可。💚前菜-鱼仔•矶煮鲍鱼•胡瓜渍服务员介绍味道由淡渐浓开始吃鱼仔系咸香味,细骨较多,但系全部可以食嘅胡瓜渍较特别、很脆口矶煮鲍鱼软霖💚先付-带子八爪鱼用咗黑醋汁腌制食落酸酸地,鲜味开胃💚刺身-青鱼•海胆•北海道带子海胆表面有光泽,食落新鲜好味青鱼鲜甜,啖啖鱼油香带子肉质结实同鲜甜💚御造-脆米饼拖罗•伊达卷脆米饼配搭绵密的吞拿鱼蓉吃是特别的,但饼味偏重遮盖其他味道,吃完觉得偏干和痴牙;伊达卷似玉子烧咁,入边加点鱼蓉食落甜口💚蒸物-鱼子酱鹅肝蒸蛋卖相吸引,外形像个鸟巢,蒸蛋香滑鹅肝正正常常,与鱼子酱的咸香配埋一齐多咗口感层次💚烧物-日式烧豆腐串烧烧得刚好,外脆内嫩的,里面很热,加上木鱼碎和葱花来调味,但食落觉得味道普通💚时令烧鱼-烧吞拿

💚前菜
-鱼仔•矶煮鲍鱼•胡瓜渍
服务员介绍味道由淡渐浓开始吃
鱼仔系咸香味,细骨较多,但系全部可以食嘅
胡瓜渍较特别、很脆口
矶煮鲍鱼软霖

💚先付
-带子八爪鱼
用咗黑醋汁腌制食落酸酸地,鲜味开胃

💚刺身
-青鱼•海胆•北海道带子
海胆表面有光泽,食落新鲜好味
青鱼鲜甜,啖啖鱼油香
带子肉质结实同鲜甜

💚御造
-脆米饼拖罗•伊达卷
伊达卷似玉子烧咁,入边加点鱼蓉食落甜口

💚蒸物
-鱼子酱鹅肝蒸蛋
卖相吸引,外形像个鸟巢,蒸蛋香滑
鹅肝正正常常,与鱼子酱的咸香配埋一齐多咗口感层次

💚烧物
-日式烧豆腐串烧

💚时令烧鱼
-烧吞拿鱼下巴
煎到够香,鱼肉嫩滑,油脂好丰富,但又不会滞,好味的

💚天妇罗
-南瓜•紫苏包虾仁
搭配抹茶盐 萝卜蓉 寿喜烧汁
食落口感酥脆

💚烧时令贝
-牛油北寄贝
加点柚子香,清新开胃;北寄贝味道鲜甜,口感又嫩又弹,连汤都一起喝掉

💚饭和汤
-日本虎饭•蚬肉鱼汤
饭配搭上黑松露吃,黑松露闻落有小香食落冇味,很普通;
而蚬汤正正常常

💚甜品
烟熏红豆沙•雪米糍
红豆沙甜度适中,内有桃胶、和风小汤圆口感软糯;
雪米糍云呢拿味,正正常常不错

🌟Encore 指数:6.8/10
——————————————————————