2017-04-07
有朋自远方来,说很怀念上海菜的朋友,唔知道平时系唔系食得太多西餐!!! 大学时期曾经说过以后黎香港定会带佢一尝香港美食,虽然我对中菜唔系好有研究,不过朋友其实要求不高,静静坐下食个饭能够一起聊聊过去既少女往事已经好满足 因为她系香港住港岛区,所以我便选择了上环既望月轩, 朋友好喜欢这里,环境很好,食品种类又有好多 毛血旺$268 毛血旺即就是鸭血,相信鸭血大家都食得多,特别系台湾,鸭血就非常出名。不过今次黎个四川味道, 除左猪红, 原来仲有肠仔、竹荀、菇类等等 猪红好爽滑,入口除左无血嘅腥味,仲有带点麻辣,并非普通麻辣,食落条脷真系麻架!吸收左辣油既肠仔呀同菇类相当入味,朋友第一次就食觉得好好味 四川回锅肉 $138听到个名都已经流晒口水,回锅肉半肥瘦,食落口一D都无油腻嘅感觉,肉汁慢慢浸入口腔,非常惹味,白饭都送左2碗,特别开胃,又唔会好辣 朋友话离开香港之前都再食多一次,睇黎佢真系好钟意,哈哈 不过讲真心话,真系好味既,服务又唔差,赞!!
毛血旺$268