2018-01-09 7775 浏览
识一个钟意周围食唔同菜式既友人, 有时都几唔错!  呢间主打日本菜及海鲜既餐厅就系佢邀请我黎既!餐厅面积唔算太大, 但位与位之间都唔算太迫, 坐得都几舒服!  超和式装备布置, 真系有如置身日本食馆餐牌上提供相当多款既和食及浜烧类仲有各式特式饮品及酎烧呢客作为头盘嘅三文鱼洋葱卷 ($58), 一客4件, 一口一件好方便, 软滑三文鱼包住洋葱, 洋葱带点辛辣味代替山葵, 再点少少酸汁酱, 有点醒胃作用!餐牌上有"焱丸名物"呢四个字嘅焱丸号寿司 ($158), 三大件特大军舰, 食材包括海胆, 吞拿鱼茸及蟹柳丝!  每件军舰既食材都多到"漏"出黎, 海胆控友人要分2啖先可以KO呢件军舰, 味道鲜甜唔在讲, 再加上有几粒三文鱼籽嘅咸鲜脆感, 满分度爆灯另外我食左呢个蟹柳丝, 鲜甜多汁, 好滋味!有寿司, 好多时都会跟著叫埋刺身, 呢客刺身五盛 ($280)包括带子, 三文鱼, 吞拿鱼, 𫠒红鱼及海胆, 刺身件件厚切, 食起黎相当有口感, 绵滑味美, 配上辣度十足既山葵, 更能提升刺身本身既原味! 一客份量唔少, 价钱相当抵食!冻食告一段落, 呢度既浜烧咁出名, 点可以唔食呀?!点左蟹味噌甲罗

餐牌上提供相当多款既和食及浜烧类
1964 浏览

2060 浏览

仲有各式特式饮品及酎烧

三文鱼洋葱卷

焱丸号寿司

另外我食左呢个蟹柳丝, 鲜甜多汁, 好滋味!

刺身五盛

冻食告一段落, 呢度既浜烧咁出名, 点可以唔食呀?!

点左蟹味噌甲罗烧 ($68)及南瓜蟹肉甲罗烧 ($68)
蟹味噌甲罗烧 及南瓜蟹肉甲罗烧

食浜烧有侍应代劳, 放上去火炉上, 将蟹膏, 春蛋, 蟹籽及葱粒混为一体再烧, 无需好耐就食得!

用匙更"毕"起一啖放进口, 热辣辣软绵绵, 蟹膏既鲜甜味混入蛋既香味, 再有蟹籽既香脆口感, WOW.............好邪恶呀..........

浜烧时间继续.........再黎多个焱丸活贝大盛 ($368), 食材包括白蚬, 蚝, 鲍鱼及帆立贝
焱丸活贝大盛

先烧白蚬及鲍鱼, 想讲鲍鱼系仲生猛, 放上火炉时仲会扭动身体! 睇到我目定口呆.................... 而系烧既过程中, 侍应会加水及上烧汁以保持食物湿度及味道!

鲍鱼咬落弹牙, 真系无得输, 鲍鱼味虽然唔算好出, 但鲜甜味系食得到!

之后到蚝及帆立贝啦, 两者都系巨型码数, 望住佢地系火炉上慢慢烧熟, 我嘅口水就一直流著..............

食完呢2款, 我得出4个字.....................鲜甜到爆!!  所以话, 只要食材新鲜, 用最简单原始既煮食方法已经够啦!

食著热辣辣既海产, 同友人饮住呢2杯冰凉透心嘅青苹果台风乳酸 ($68)及热情菠萝烧酎 ($78), 仲可以有咩讲?!..............CHEERS..........!!
青苹果台风乳酸 及热情菠萝烧酎

友人已经对于个甲罗烧开始念念不忘, 说穿了系挂住D蟹膏, 好啦好啦, 叫埋呢个松叶蟹膏天妇罗 ($98)应该满足到你啦卦?!  你睇下D蟹膏多到.........一咬外脆内软滑, 蟹膏味系口腔内大爆发, 对于钟情蟹膏的你, 又一种新食法! 另外佢嘅小辣椒及茄子亦炸得相当出色, 炸浆唔厚又唔油腻, 沾上天妇罗汁一齐食........"哦E诗"!
松叶蟹膏天妇罗

我地胃口从来唔系细码, 加多个北海道海鲜炒饭 ($78)会更加完满, 材料有鱿鱼, 蟹籽, 贝类等, 欣赏佢炒到饭粒够干身及唔油腻, 再加上黑椒调味, 食起黎有少少辛辣感, 无一般炒饭咁单调!
北海道海鲜炒饭

今餐食完相当满足, 口腔内仍然留有海产类既余韵, 妙极...........妙极!
焱丸号寿司
刺身五盛