2015-07-21
今晚家姐万岁, 订左枱食buffet~~~~黎到Cafe Marco 一入门口就见到佢地既buffet table同desert table, 门到有一排新鲜既生猛龙虾同即开生濠等紧我地, 口水已经洗紧出黎, 櫈都未坐就急不及待去寻找我地既目标, 美国波士顿龙虾 同黎自澳洲既 Conffin bay 生蚝我地食完成打生蚝同 几转龙虾先记得未影相啰.........原来佢有几款龙虾 美国波士顿生猛龙虾, 烧完之后厨师煮得岩岩好,冇过熟,味度仍然鲜甜,又弹口,另外开边手掌咁大既龙虾,份量好足, 几时出去拎都好多人,餐厅都有Keep住refill,有膏同冇膏,味道同烧龙虾唔同, 有另一翻滋味,正呀!仲有龙虾仔我就唔想晒肚食龙虾仔喇, 味道未知, 个样都几ok既。我家姐中意蟹多啲,专食雪蟹、长脚蟹、蟹壳有膏架,仲有蟹杠, 但我唔好蟹喇,只系试左佢地既长脚蟹.....蟹脚好正,啲肉爽口,鲜甜,唔会林patpat, 有个经理见我地系到拆壳好似同只蟹脚博斗紧,好鬼论尽,就即刻拎多只龙虾钳比我地,都几醒目㖞!讲到鲜甜好味, 最值得一试既真系即开生蚝,系黎自澳洲既 Conffin bay ,海水味比较
羊架黎喇, 又一至爱食品, 啲肉一啲都唔hi, 羊味比较重, 但就唔会苏,我家姐一啲苏味都顶唔顺都食得到, 值得一试。
食到呢到已经好鬼饱,所以其他熟食都冇咩兴趣(一来唔吸引,二来唔想晒肚喇),仲要留肚食甜品架~~~~呵呵!
玫瑰花外型好靓,都几吸引,食落去有小小酸酸地,同样地都唔会太甜 。
唔知点解甜品虽然应该系甜, 但反而觉得啲甜品唔好太甜咁先可以突显出甜品师傅有细心考虑到喜爱食甜品既人唔系食佢既甜, 而系食佢既滋味!豆腐花 本身望到甜品吧都想整返婉架喇 但行完一round 返黎见到已经冇得乘, 隔离有个厨师fill紧野, 见到佢fill fill 下行开左,谂紧有冇搞错,咁都唔fill 埋佢,但转头见到佢拎住一桶豆腐花出黎,原来啲豆腐花系酒店自己制既, 岩岩新鲜整好出黎,仲热辣辣,满足咁拎左返位食 配住软林林既红豆食,岩岩好唔会觉得淡口反而有小小甜 再搭埋 豆腐花既滑流 真系一声就吞左 最后口入面仲有啲红豆召下召下都几得意, homemade 得黎唔错㖞 ! 朱古力喷泉都好耐冇食过喇, 闻落就好香朱古力味,本身谂住啲朱古力会甜到流, 但入口反而有小小朱古力既苦味 再配埋甜甜地既棉花糖, 中和返朱古力既苦味 又夹得几岩㖞!
仲可以配雪过既蜜瓜,外热内冷, 都几特别,而淡淡地既蜜瓜一样可以同朱古配合到, 但系美中不足就系因为蜜瓜雪过,放一阵再食会出水份 出黎, 令啲朱古力冻左,入到口两者就冇咁夹, 所以大家下次记得亲热亲新鲜就好食左佢喇!
最后推介Movenpick 雪糕,香浓幼滑,仲有Minions 最爱既Banana 口味~~~~~~
题外话/补充资料:
HSBC, 恒生, 渣打信用卡都有85折!!!!