2024-11-30
星期一同几个朋友喺尖沙咀行Mira Place,有朋友话想食日本嘢,于是顺便喺附近早啲食个晚饭~一行入去餐厅已经觉得好似回到日本咁,啲布置同氛围好有日式感觉。店员亦都几有笑容几helpful八爪鱼沙律八爪鱼沙律配上厨师嘅秘制酱料同埋上面嘅果肉,酸酸甜甜咁,卷埋一齐黎食好清新扬海苔芝士海胆卷个卷炸到好脆身,芝士同海胆出奇地夹,点埋绿茶海盐黎食,完全唔腻。蟹肉忌廉蟹肉忌廉炸得好靓,配上蛋黄酱真系啱啱好,食到我地唔停口刺身盛合五点个刺身并盘净系卖相都已经系打卡一流👍🏻个并盘入面有吞拿鱼腩,金木雕,鲍鱼,油甘鱼、牡丹虾,好丰富。比较出色嘅系吞拿鱼腩,佢好肥美,入口即溶;金木雕口感非常滑溜,鱼肉亦好细嫩。我最爱嘅系鲍鱼,鲜甜爽口,食落好烟嚼,真系一试难忘串烧碟串烧有免治鸡肉串、豚肉芦笋串、豚肉蕃茄串、牛舌、烧活鳗。我个人最钟意豚肉蕃茄串,酸酸甜甜嘅蕃茄配左豚肉,味道好唔同得黎又有层次。牛舌串亦好唔错,口感好弹牙又有烧烤阵香味。海胆蟹肉牛油果卷海胆好鲜甜,同下面嫩滑蟹肉好match,而入面嘅牛油果同牛蒡亦都令成件事好轻盈鲜带子牛油烧带子好新鲜而且多汁,配搭埋牛油入口即溶,唔错唔错合鸭汤乌冬鸭胸肉厚
八爪鱼沙律
扬海苔芝士海胆卷
蟹肉忌廉
蟹肉忌廉炸得好靓,配上蛋黄酱真系啱啱好,食到我地唔停口
刺身盛合五点
串烧
海胆蟹肉牛油果卷
鲜带子牛油烧
带子好新鲜而且多汁,配搭埋牛油入口即溶,唔错唔错
合鸭汤乌冬
鸭胸肉厚薄度啱啱好,乌冬好弹牙。另外碗乌冬仲有好多菜、菇同萝卜,个汤浓郁而且亦好暖胃
巨峰乳酸梳打、蜜桃梳打(冻)
蜜桃同巨峰提子都好香甜,混合梳打一齐饮好清爽。
陈年柑桔蜜(热)
朋友喉咙唔舒服叫左呢杯野饮,蜜糖嘅甜配上柑橘嘅淡淡酸味,佢话饮完喉咙好舒畅,觉得暖笠笠。
新鲜生果茶(热)
杯水果茶好大壶好足料,入边仲有几片水果,饮完个茶觉得暖胃又提神。