2023-10-18 65 浏览
呢间印度餐厅已经有50多年历史,曾获米芝莲推介,主打多款正宗印度特色料理,素食者亦有唔少菜式供应,装潢典雅大方,甚有情调,座位阔落,令人感觉舒适,店员有礼,价格亲民,绝对值得到访😍坐低后店员会送上脆脆,可以边食边睇menu,前菜有常见嘅Pani Poori,圆形面饼酥脆可口,倒入薄荷汁后好refreshing,令人食欲大开!Berries Bombay's Bhel好似平时早餐食𠮶啲咁,甜甜嘅脆米饼捞饼干、坚果同粒粒水果,份量惊人,建议多人share~ 呢度嘅Arabic沙律好搞笑,集齐青瓜、洋葱、萝卜、番茄、橄榄同粒粒芝士块,配上柠檬酱,整体搭配清淡又健康😃 Palak Patta Chaat都系第一次食,菠菜炸至脆身,炸皮超薄,搭配洋葱蕃茄沙沙伴薄荷罗望子酱,感觉唔腻!个人喜欢Vegetable Samosa,饺子大大只,外层酥脆,内馅包住满满嘅薯蓉同豆,调味啱啱好,值得一试!相对地讲Achari Paneer Tikka就比较普通啦,烤咗嘅芝士味道唔算好浓郁,建议可以点酱汁食,会令整体味道升华😂 食印度菜点少得酱料!私心推介Truffle Malai Kofta,松露味突出,芝

食印度菜点少得酱料!私心推介Truffle Malai Kofta,松露味突出,芝士球软绵绵,酱汁好滑,直程当浓汤饮都得,成碟清晒好夸张😋 Saag Paneer都唔错,菠菜蓉好惹味,质感浓稠,里面有粒粒芝士,整体口感都几丰富~

另外有Baigan Bharta同Dal Makhani,即系香草焗茄子蓉同奶油香草烩黑扁豆及红腰豆,呢两款都带点微微辣,而且较油腻,食唔到多但点住软糯嘅洋葱烤饼同红花香味饭就啱啱好啦!

最后以甜点作结,甜品控表示吓亲了,估唔到印度嘅甜品可以做得咁出色,Raita以菠萝、乳酪同青瓜混合而成,酸酸甜甜十分开胃、Gajar Halwa 系暖嘅,将萝卜打成蓉再加入牛奶,奶香味好出,萝卜又甜,系幸福嘅感觉😌

Kesar Kulfi系餐厅嘅自家制雪糕口味,混合小荳蔻同藏红花,味道特别,值得一试、仲有Masala Tea,见每台都有点,相信系招牌菜,奶茶以香草同香料冲泡而成,上枱时热辣辣,容易入口,暖胃又好味道,呢餐真系好满足,会回访🩷