2022-09-23
今日朋友生日 一齐book左中环呢间omakase餐厅庆祝🥳呢度位置好接近中环苏豪区🌃装修风格非常低调 好适合情侣、闰蜜约会 仲有两间房比中环上班族倾生意添👍🏻餐厅嘅服务非常之好 对客人细心 服务好周到😚-迎宾小菜 🐟鳕鱼片朋友迟左到 等紧佢嘅时候餐厅比左个小菜我食住先 非常细心💖个鳕鱼片好薄脆香口☺️点埋加左少少七味粉嘅沙律酱 忍唔住口好快就食晒一碟🤣我谂用黎佐酒一定好适合姐😚-朋友到左之后 店员就为我地介绍menu同埋今晚嘅主厨🧑🍳伟师传我同朋友叫左个 🌸花🌺 晚市厨师发办 Hana omakase set $1680包左🥗前菜、🐠刺身四皿、🍱一品料理、🍣寿司六贯、🍲汤同埋🍮甜品-🍱前菜系一个好精致嘅盒装住有四道菜 顺时针咁食就系🎣烧木干鱼、🍤炸白虾、🐴马粪海胆同埋🐚螺佐莼菜由浅入深咁进入日本嘅海域🤤🤤-🐟刺身四皿🍽皿一 · 四味(从右至左顺序品尝)🥢深海池鱼薄切 可以卷埋海苔酱食 酸酸地嘅海苔酱令层次更升华😍🐚北寄贝 落左少少岩盐带出北寄贝嘅甜味😋🧫幻菜杯 角螺佐鲜磨柚子皮同青柠呢一味有三个食法 可以原味食、加紫色花花、同埋点豉油wasabi🤩🧡赤贝 非常鲜甜💖加少少wasabi
餐厅嘅服务非常之好 对客人细心 服务好周到😚
迎宾小菜 🐟鳕鱼片
朋友迟左到 等紧佢嘅时候餐厅比左个小菜我食住先 非常细心💖
我谂用黎佐酒一定好适合姐😚
🍱前菜系一个好精致嘅盒装住
由浅入深咁进入日本嘅海域🤤🤤
🐟刺身四皿
🍽皿一 · 四味(从右至左顺序品尝)
🥢深海池鱼薄切 可以卷埋海苔酱食
金飞鱼籽粒粒都晶莹剔透 超新鲜正宗😚
🦀松叶蟹肉冻 伴 马粪赤海胆
呢个蟹肉冻超正😍入面系满满嘅蟹肉同蟹膏😍
🤍帆立贝染海胆粉 伴 牡丹虾
用左炒熟嘅海胆粉沾满左系帆立贝表面 甘、甜同时食到🥰 牡丹虾上面有浓缩左嘅虾膏 超鲜甜😋
💨🎣烟薰鲣鱼腩佐醋面豉及岩盐
🍅水果蕃茄 沾玫瑰岩盐
甜度属于水果级别而唔系蔬菜级别😍第一次试
🍽皿四 ·
🧡拖罗两味
用左酿过嘅中拖 同埋炙烧过嘅大拖伴紫菜食🤤
系非常邪恶嘅一味呀🥰烧过嘅大拖油脂味非常香 同中拖一齐食balance返 冇晒油腻感 系满满嘅幸福💓
🍱一品料理
🍣寿司六贯
食到呢到其实我同朋友仔都已经八成饱🤣🤰🏻
所以伟师传就话帮我地捏啲少饭嘅寿司😚
不过唔可以完全走饭架 会破坏味觉嘅平衡架☝🏻
🍣鲛鲽鱼、北海道鲔口鱼 寿司
鲔口鱼嘅油脂香味好浓🤤火炙左仲更加特出
🍣黑鲈鱼寿司
火炙之后仲加左餐桌上嘅钻石-白松露💎😍
🍣马粪海胆寿司
师传话海胆寿司可以走饭都唔会令口味失衡 所以可以选择走饭😙
个挞皮唔系焗炉纸黎架🤣系用昆布同米浆压制而成 所以系食得架🤩
今日嘅系大虾面豉汤
鲜虾好大只 面豉汤好甜好饮🥰
食左咁多生冷野之后饮 个人变得暖笠笠好舒服🥰
🍰甜品
静岗县蜜瓜🍈佐 抹茶布丁🍵🍮
件蜜瓜真系超甜超多汁🥰🥰
布丁超浓抹茶味🤤上面仲舖左啲自家制三文鱼籽分子料理添 佢个样系鱼籽但其实系云呢拿味架😲系餐厅自己逐粒逐粒唧出黎🥰
后记
食omakase除左系追求食物质素、
每件食物配搭、甚至进食次序嘅巧思之外,
仲可以食到餐厅嘅好多心意💖
包括由入座起所见嘅装饰陈设、摆盘审美⋯
喜爱omakase仲有系可以喺一餐晚膳嘅时间,
被殷勤用心款待,令人觉得幸福,
可以认真去食一餐饭,暂时忘却外间烦恼,
将所有注意力倾注系自身同埋眼前嘅美食上☺️💕