2023-12-15
今日同周围觅食既朋友系上环简左呢间日式料理店,见师傅系日本主理,就去试下✌🏻安排咗bar台比我地,我觉得仲舒服因为可以记住师傅整寿司,好relax~和牛蕃茄寿喜烧入面有蕃茄,菜,花菇,仲用正宗日本生鸡蛋沾和牛食(不过我钟意捞落汤度),个和牛一早盖系窝面,入口上黎和牛油脂香 唔需要点酱汁都好重牛味,靓牛👍🏻而寿喜烧一定要配嘅乌冬就分开上 呢个锅足够二人份量~冬天快到一定要食软壳蟹卷反卷上有好多蟹籽,入面软壳蟹仲脆口添 夹埋食好有层次😋三文鱼腩 甜虾寿司鱼腩好厚身,师傅仲界花边 啲靓纹出哂黎😍食落大满足甜虾亦都见到大大条,鲜甜不腥杂锦天妇罗 蟹棒 虾 东菇 茄子 蕃薯炸粉好松脆 唔会太厚,几干身唔会好济😜当然唔少得有天妇罗汁,仲好贴心有萝卜蓉同姜蓉配搭茶碗蒸蛋 食日料一定要食,鲣鱼汤蒸既滑蛋好,入面有鸡肉同菇加重口感,个蛋当然系滑嘟嘟~火灸三文鱼我觉得三文鱼用火灸系最香,鱼油味好吸引🫶🏻整体用料都非常新鲜,特别系鱼生,我朋友好怕鱼腥都接受到,令到佢改观😚师傅都是日本人,装修风格都用木系,同朋友饮两杯吹吓水好chill🍶
和牛蕃茄寿喜烧
软壳蟹卷
反卷上有好多蟹籽,入面软壳蟹仲脆口添 夹埋食好有层次😋
三文鱼腩 甜虾寿司
鱼腩好厚身,师傅仲界花边 啲靓纹出哂黎😍食落大满足
甜虾亦都见到大大条,鲜甜不腥
杂锦天妇罗
蟹棒 虾 东菇 茄子 蕃薯
茶碗蒸蛋
火灸三文鱼
我觉得三文鱼用火灸系最香,鱼油味好吸引🫶🏻