2023-06-06
2023年5月23日 星期二今晚难得约咗旧同事喺湾仔食饭,决定食好啲,去咗一间日本过江龙餐厅由于我哋到达嘅时间未到繁忙时段,所以唔需要等位就可以入座,餐厅里面仲有分两层,我哋位于上层比较隐蔽嘅空间,够晒宁静方便倾偈餐牌都有好多款式可以选择,其中天丼都有好多款,最后我哋决定share嚟食,所以点咗一个江户前天丼、海老天丼同迷你天丼配稻庭乌冬,另外再加多个野菜天妇罗盛合添等咗大约15分钟左右,食物就开始陆续送到,首先嚟到嘅系海老天丼,见到饭上面有好多配料,包括海老天妇罗、温泉蛋、海苔等等,海老天妇罗一咬落去脆卜卜,虾肉好弹牙,而温泉蛋一拮开里面既蛋汁就流晒出嚟,同蛋一齐食好夹之后江户前天丼就黎到,即刻俾饭上面既穴子吓左一跳,因为真系好大条,有成个饭盘咁长,一个人肯定食唔晒成个饭,呢个穴子比起一般嘅鳗鱼更加有口感,无太多油脂,而且口感扎实,食到鱼既鲜味,至于旁边既小柱鱿鱼天妇罗饼都唔错,鱿鱼有咬口,食完又唔会好油腻至于呢个就系迷你天丼配稻庭乌冬,店员突然拎个盒出嚟打开俾我哋睇,原来系摆满放乌冬嘅配料,冇谂过咁贴心,而且够晒特别,除咗葱花之外,仲可以放紫菜碎同木鱼添,乌冬口感好幼滑最后仲有杂菜
最后仲有杂菜天妇罗盛盒,炸得好香口,但脆浆唔算太厚,点埋酱汁一齐食会无咁油腻
埋单每日百几蚊左右,好似真系去左日本一转咁,食左正宗既天丼