2024-06-03
辣椒酱(湾仔)湾仔厦门街35号地舖我条想食泰国菜嘅瘾又起,同个Friend讲开想食,佢就介绍咗我嚟呢间,全间都由泰国人打理,有啲似去咝泰国,无论menu、环境、周边,同泰国无乜分别👉冬阴功海鲜汤粉💰$78😋😋😋😋。7/5有粉食,又有汤饮,呢个冬阴功汤粉真系不二之选,饮到海鲜个鲜甜味,汤偏淡一啲,证明无落味精,粉幼细又滑,口感几好,海鲜样样新鲜,爽口又弹牙,成碗汤都饮哂👉海南鸡半只💰$98😋😋😋😋.8/5哗,鸡肉好嫩滑,又有鸡味,鸡皮仲好弹牙,好有骨胶原,唔洗点酱汁已经好好味,点咗会更惹味👉马拉盏炒椰菜苗💰$70😋😋😋😋。7/5去食泰国嘢叫菜的话,椰菜苗系我不二之选,用马拉盏炒真系绝配,够香口惹味👉猪颈肉沙律💰$88😋😋😋😋.8/5真系肉多过菜,想揾啲沙律菜食下都唔觉有,猪颈肉份量多,又林又入味,配埋特调酱汁,仲更加惹味开胃👉猪肉串烧💰$68😋😋😋😋.8/5系肉与肉之间有点肥膏,好香炭烤味,咬落好林,又够入味,有少许偏甜,但好好味,唔洗点酱汁会食到个原汁原味,食完想再食回头:yesyesyes!食完之后系一啲都唔口渴,证明全部都无落味精,所有食到嘅好味,都系大厨嘅厨艺煮出嚟,出色
湾仔厦门街35号地舖
👉冬阴功海鲜汤粉