2019-05-08
久闻北角嘅“梅花邨小馆”多时,终于到九龙区开左分店,就约一大班朋友去试下。食潮州菜,当然唔少得“鹅肝拼盘” 鹅肝好大块,用秘制嘅卤水煮过,啖啖肉味道香浓,加上睇到鹅肝粉嫩多汁。一睇就知个鹅肝有几松软,另外还有卤水鹅掌同埋卤水鹅片,鹅掌好入味,鹅片用了鹅胸嘅肉, 有咬口但唔会Un亦唔会太油腻。食完头盘, 热食又开始送上,先来一道「黄金脆皮豆腐」, 豆腐外皮松脆, 里面柔软, 亦好有豆味。连碟下面都无多余油分,炸得铪到好处。食完炸野,当然要饮返淡汤,我地叫左『竹笙蟹肉雪燕羹』里面有大量嘅雪燕在上面,食完当堂觉得自己d 皮肤滑左,再食多两啖, 仲有蟹肉,蟹肉令汤带出鲜甜。可惜每人只有一碗, 下次过来一定要点。”骨香沧鱼片“用了樱沧鱼起肉,再用本身鱼骨做了一个盘承返D鱼块。虽然鱼块系拿去炸, 但系都能够食出条鱼系新鲜,要知道樱沧鱼离开水不久就会死, 肉会霉,所以要离开水后即时处理,每块鱼都炸得好香脆, 送啤酒一流。翠绿川味鸡顾名思义就系有绿色, 有辣再用川味嘅方法煮成嘅鸡。厨师用了鸡髀肉再用正宗嘅四川香料爆炒,既能保持鸡肉煮得呵到好处, 又能把香料带入鸡肉。蜜饯梅花骨师父用了蜜糖,青柠,柑等等
蜜饯梅花骨师父用了蜜糖,青柠,柑等等嘅材料秘制左一个特别嘅汁出来, 能够做到甜而不腻, 酸而不涩。加上肉排咁Juicy, 唔经唔觉肉排就瞬间无晒。
食完热薰就到面食了, 个潮州黄金煎伊面煎得脆脆的, 配上砂糖和醋,变得甜甜酸酸的就是食得7788都仲有胃口继续食多两碗。
最后当然唔少得Happy Ending, 就系潮州反沙芋,这个系一个传统嘅潮州甜品, 做法唔难在潮州家庭家家户户都会做, 但系做得好食就难啊。重点系点令它干身, 但又能痴住D脆糖。师父功架十足,能够做到应有嘅效果。