2024-09-19
潮州仔又出去揾食,今晚和友人去咗湾仔谢斐道的「正潮楼」多人推介够老派正宗,菜馆除了一般卤水、凉菜、家常菜、潮式小炒、粉面、这𥚃更有生腌、鱼饭、鲍参翅肚、潮式棵、糖醋面等多款潮式美食都有供应,选择可谓丰俭由人😋▪️鹅肝 (半份) $ 128潮州卤水必食,鹅肝甘香粉嫩,入口即化,卤水味道刚刚刚好,就咁食或者配上卤水豆腐 ,在沾上潮式酸汁,真系人间美味▪️卤水鹅片(例) $ 168鹅片亦系好高水准,肉质软淋肥瘦适中,而且好入味底部仲有豆腐,吸晒啲卤水汁味,一样咁正▪️沙茶炒牛肉 $ 168潮州传统家常菜,有点像港式的菜心炒牛肉,沙茶酱爆炒过嘅牛肉口感鲜嫩,味道充满浓浓酱汁嘅甜香,淋上爆炒过的菜心,够晒惹味,这道菜是白饭嘅最佳伴侣▪️煎韭菜粿 $ 58这个小食都唔系太多潮州菜馆有得食,外皮煎得焦香软糯,馅料是超级丰富的韭菜和猪肉馅,味道咸香,食得辣嘅朋友可以沾上潮式辣椒酱,够晒惹味▪️肉碎蚝仔粥 $ 70我嘅最爱,好钟意蚝仔粥,蚝仔肉超多,粒粒非常饱满,味道鲜香,配合煮得刚好既粥底,肉碎、芫荽、冬菜、最紧要加埋佢哋嘅胡椒粉,超级美味,暖胃又饱肚
▪️鹅肝 (半份) $ 128
▪️卤水鹅片(例) $ 168