2024-06-27 851 浏览
公司附近开咗间潮汕牛肉火锅,今日收工同同事去试下。调料,小料好丰富,最重要仲有自家制蒜油,啱晒唔同种类嘅FD。双拼汤底(姬松茸猪骨汤底拼牛骨汤底),两边汤底都好足料,姬松茸猪骨汤底落咗大量菌菇,牛骨汤底落咗大量粟米同白萝卜,两边饮落骨汤味道好浓同埋好清甜。炸虾饼,虾饼入口好松脆,虾肉紧致弹牙,食落好鲜甜。雪花牛颈脊,牛肉好厚切同埋雪花分明,烫15秒已经可以食。牛味好香同埋牛肉软嫩,唔错。五花趾,略带筋膜,食落弹牙爽口,唔会觉得硬。匙仁, 系连住脖子嘅部分,都系有少少筋膜,不过食落同五花趾系唔同口感,偏软嫩口感。澄海卤水鹅肾, 鹅肾片得很薄身,微微烫下就可以食。鹅肾处理得好干净,同埋卤水入到肉里,食落好脆口弹牙酱香味浓郁。狮头鹅肉丸,鹅肉丸第一次食。丸子弹牙爽口暴晒汁水,仲可以食到一粒粒肉。猪肉芹菜饺,饺子皮软糯似手工制作。落咗大量芹菜粒,食落好似食西米,口感唔错。杂菜拼盘,有4款蔬菜,其中生菜同皇帝菜最好味。蔬菜嗦晒汤底鲜味,食落脆口鲜甜,好健康TIM。
公司附近开咗间潮汕牛肉火锅,今日收工同同事去试下

炸虾饼,虾饼入口好松脆,虾肉紧致弹牙,食落好鲜甜。

五花趾,略带筋膜,食落弹牙爽口,唔会觉得硬

2024-06-26
  • 雪花牛颈脊