2022-01-09 62 浏览
古早蛋糕热潮未退,开到成行成市,这美食从台湾地区流传过来,古早味意味著古旧的味道,试过咁多间,就只有深水埗囍源坚持正宗水浴法,保证原汁原味!老板不惜工本,极为讲究,由大蛋都烘焙都亲力亲为,绝不马虎!要成两三小时先做好一底,呢份诚意先至可以做出这种口感轻盈,嫩滑,湿润,恍如「蒸鸡蛋」般的蛋糕! 真系同坊间好唔同㗎不要以为注重传统的老板系古老石山,它有层出不穷的新意计仔!囍源有多达100 款口味,力求创新!真系要日日追post 先知有咩新口味! 咁多口味,要试晒所有口味系唔容易咁岩撞正有人订生日蛋糕,超大底我做蛋糕再逐一印上寿包图案,新奇有趣三盒蛋糕攞返屋企,一打开已经香溢四散,满溢的蛋香!切开放入饭煲蒸10分钟加热,四边仍是平滑润泽冇裂纹。咬落去是棉花般的软绵幼细质感。一次过买三个蛋糕唔算多好快食晒啦!▪️原味奶酱$70港式风味,早餐奶酱多士配轻盈柔软的蛋糕更是滋味!咸甜组合一流▪️芝士味$70中层夹着芝士,加热后会有流心拉丝的效果。在面层的芝士粒粒烤得香脆,多重口感▪️斑斓咖吔$75 坊间比较少见的crossover, 颜色鲜艳翠绿,散发香香浓浓的斑斓叶香味,带着东南亚风味的微甜

真系同坊间好唔同㗎

一次过买三个蛋糕唔算多