2017-06-01
行过旺角街市,同朋友谂紧食乜嘢之际,见到有个Banner喺行人路,介绍附近有一间餐厅叫做「甲天下正宗桂林米粉」,有米粉、土豆粉同埋螺狮粉选择,而且食物图片吸引,我哋两个就去试吓先。铺头都比较开扬,如果行经「旺角街市」必定经过见到,餐厅装修摆设简约为主,以啡色木枱椅,突显桂林餐厅食物特色,另有一番格调。叫嘢食系以自助形式,喺枱上面有个木桶,入面装咗一叠点菜纸同笔,比客人自己填写想要嘅食物,再比店员落单,简单而快捷。餐厅以「桂林米粉」同埋「土豆粉」为主,而且有唔同嘅烹调方法,一共有六款面底选择,我哋拣咗招牌「桂林米粉」做面底,两个人share食个桂林米粉,所以我哋拣咗好多配料,唔同配料都有唔同嘅价钱,我哋拣咗「娃娃菜」、「卤大肠」、「卤五花肉」、「香辣蟹柳」、「蒜香豆角」、「单骨鸡翼」、「酱香猪手」、「小炒肉」、「红烧排骨」等等,另外再叫左几样「特色风味小食」,分别系「玉林牛巴」、「风味烤鱿鱼须」、「香煎千页豆腐」同埋「椒盐炒土豆」,最后梗系唔少得叫返啲嘢饮饮下先,叫咗「椰子汁」同埋「雀巢柠檬茶」,价钱亦非常便宜。由于我哋太肚饿啦,喺点完餐之后,又去咗近厨房嘅自助餐前小食吧,想试吓啲桂林特
由于我哋太肚饿啦,喺点完餐之后,又去咗近厨房嘅自助餐前小食吧,想试吓啲桂林特色前菜,枱面分别摆放左「腌青椒」同埋「腌萝卜」,比客人自己夹黎食,除此之外,仲有一啲调味料,例如桂林辣椒酱等,比客人自己因应份量舀,非常方便。最后我哋每人都夹左几粒试吓。
平时一向我都唔食青椒,不过见到啲腌青椒切开一块块,薄薄地细细块就试少少,食落去唔辣,不过有啲酸酸嘅味道,几特别,不过都系因应个人喜好,我个朋友就食咗好多。
而个腌萝卜,切开左一粒粒好似冰糖正方体咁,食落去好爽口,而且都系有酸酸嘅味道,几醒胃,开胃之选!
啲嘢食终于来啦,佢啲「卤大肠」非常入味,而且系软林林架,好好食呀,必食呀;另外的「五花腩肉」虽然睇落去好似好肥,但系其实半肥瘦架,一啖咬落去,好滋味, 满口都系五花腩味道,仲有啲入口即溶嘅感觉啊!仲有我至爱嘅「单骨鸡翼」,我哋一共叫咗两份,鸡翼都有起码八条以上,炸得好香脆美味,而且鸡翼切左一半都仲觉得好大只,好滋味。
小食方面,「风味烤鱿鱼须」炸得好香脆可口,而且每一条都系大大条嘅鱿鱼须,咬落去更有质感。
我一向都好钟意食豆腐,而「香煎千页豆腐」咬落去表面有唔同嘅调味料,非常惹味,入面白色嘅豆腐的质感就比较实少少,唔似百福豆腐咁易散,有质感而且滑嫩,食得好滋味。
「椒盐炒土豆」原来好似薯仔番薯咁架,切开咗一粒粒,一啖就可以摆入口,而且土豆皮薄薄的,外脆内软。
「玉林牛巴」外面炸得香脆可口,入面系滑滑的肉,一啖咬落去,香脆嘅皮连埋鲜嫩既肉,好正。
食咗咁多样嘢都系差不多$200埋单,而且餐厅位于旺角闹市区,价廉物美,值得一试。