2021-08-18
正宗嘅潮州菜馆而家买少见少嚟到旺角始创中心潮悦 保证唔会令你失望呢日同朋友庆祝生日 食得好丰富🎉首先食咗个皇牌鹅三宝 有晒鹅片鹅肝同鹅肠 平时食鹅肝食得多 呢度用卤水整味道又几唔错 鹅肝够晒厚肉 唔会腥 食落去感觉好细腻 啲鹅片厚度适中 而且非常入味👏🏻👏🏻鹅肠处理得非常清洁唔会有臭味 唔使加白醋都好有卤水香气卤水拼盘 简直系我嘅至爱!有我钟意食嘅红肠、猪耳、鸡蛋、鹅片同豆腐 点啲白醋令到卤水味道更香 猪耳食到唔停口 软骨好爽脆 汕头煎蚝烙 大大碟而且用料十足 每一啖都有蚝仔 可以加少少鱼露即时令到鲜味更加提升 梅菜焗马友鱼 呢个鱼相当罕有 唔系间间餐厅都识整 鱼身经过香煎 肉质好薄 沾上好多香料啲鱼肉好香全部白雪雪 食到停唔到口!金汤海皇绍菜包 呢个望落去卖相已经加分青绿色嘅绍菜 包着虾及各式各样馅料是清淡又不普通的潮州菜 超珍贵嘅红烧辽参掌 条海参好粗身 加上少少献汁 入口清甜 滋补养生感觉啖啖都好珍贵 再加埋西兰花扒 感觉更佳 来到重中之众 麻辣鲍鱼鸡煲 大厨采用特别的香料 炮制出与众不同的鸡煲汁 美味可口 捞埋白饭一流 值得推介再推介!糖醋煎伊面 外型系呈现心形 两边经过香煎系
嚟到旺角始创中心潮悦 保证唔会令你失望
味道又几唔错 鹅肝够晒厚肉 唔会腥
食落去感觉好细腻 啲鹅片厚度适中
而且非常入味👏🏻👏🏻鹅肠处理得非常清洁
唔会有臭味 唔使加白醋都好有卤水香气
卤水拼盘 简直系我嘅至爱!
猪耳食到唔停口 软骨好爽脆
汕头煎蚝烙 大大碟而且用料十足
每一啖都有蚝仔 可以加少少鱼露
即时令到鲜味更加提升
梅菜焗马友鱼 呢个鱼相当罕有
唔系间间餐厅都识整
鱼身经过香煎 肉质好薄 沾上好多香料
啲鱼肉好香全部白雪雪 食到停唔到口!
是清淡又不普通的潮州菜
超珍贵嘅红烧辽参掌 条海参好粗身
加上少少献汁 入口清甜 滋补养生
感觉啖啖都好珍贵
再加埋西兰花扒 感觉更佳
来到重中之众 麻辣鲍鱼鸡煲
大厨采用特别的香料
炮制出与众不同的鸡煲汁 美味可口
捞埋白饭一流 值得推介再推介!
糖醋煎伊面 外型系呈现心形
两边经过香煎系独特嘅传统烹调手法
食落去嘅时候外脆内热 加埋砂糖同醋
简单得来又好食 绝对称得上是潮州菜代表反沙芋条及鸳鸯水晶包 是今晚的 甜品
两者都不会太甜 反沙芋 感觉健康
制作工序繁复 每一条都系用心制作