2024-07-17 818 浏览
约咗朋友放工打边炉,今次特别啲去咗兰贵坊嘅呢间朝天门食正宗重庆火锅。朝天门大有来头,系中国十大火锅品牌,系重庆老字号有百年历史,重庆火锅仲系非物质文化遗产。呢间餐厅门面够晒气派,打卡一流,进了朝天门,就到重庆城。里面座位都好舒服,有好多卡位同埋包房,包房仲有得唱K添。非遗三味锅有齐重庆麻辣汤、菌汤同埋蕃茄汤,麻辣汤系正宗重庆风味,辣度调节咗少少,啱晒我口味,唔会太辣。蕃茄汤同埋菌汤都好浓郁。椒香酥肉等汤滚起嘅时候食吓小食先,呢个肉好酥脆条味道好惹味。重庆小面/重庆酸辣粉细细碗咁,可以试味又唔怕食饱,重庆小面麻辣惹味,酸辣粉酸酸辣辣,烟烟韧韧嘅红薯粉好开胃。冷锅鸭血鸭血鲜嫩无比,落去麻辣汤底味道一流。锋火戏猪喉第一次食,渌2分钟就食得,估唔到好爽脆,完全冇怪味。丸滑拼卖相好精致,每一粒都有一个水晶盒装住,有虾滑、墨鱼滑、牛丸、贡菜猪丸、鱼腐。牛羊拼盘摆盘靓靓,羊肉唔会太膻,雪花牛肉嫩口。手切吊龙牛味浓洧,有咬口得嚟嫩。千张劲靓,成个花咁样,用嚟吸汤索味一流。冻豆腐摆盘好有心思,砌到一朵花咁,冻豆腐吸汤一流。原山菌菇拼盘全部都系唔常食到嘅菇菌,有牛肝菌、绣球菌、鸡纵菌、鸡油菌同埋原只野生竹

非遗三味锅

椒香酥肉
等汤滚起嘅时候食吓小食先,呢个肉好酥脆条味道好惹味。

重庆小面/重庆酸辣粉

冷锅鸭血
鸭血鲜嫩无比,落去麻辣汤底味道一流。

锋火戏猪喉
第一次食,渌2分钟就食得,估唔到好爽脆,完全冇怪味。

丸滑拼

牛羊拼盘
摆盘靓靓,羊肉唔会太膻,雪花牛肉嫩口。

手切吊龙
牛味浓洧,有咬口得嚟嫩。

千张
劲靓,成个花咁样,用嚟吸汤索味一流。

冻豆腐
摆盘好有心思,砌到一朵花咁,冻豆腐吸汤一流。

原山菌菇拼盘
全部都系唔常食到嘅菇菌,有牛肝菌、绣球菌、鸡纵菌、鸡油菌同埋原只野生竹笙,感觉好养生。

干脆贡叶
由重庆直送,好爽脆,唔怪之得以前系进贡皇帝。

红糖爆浆糍粑
糍粑烟烟韧韧,红糖爆浆,做甜品一流。

呢间火锅天花板环境舒适,食物高质。而家到店食饭打卡,仲送精美甜品添。
用餐时段