2017-12-13
1920 浏览
几年前去英国exchange得了对fish and chips的瘾。每过一段时间就会好想食fish and chips. 奈何一直喺香港都揾唔番果种正宗的味道。食过white beard, Bricklane同唔少其他餐厅,都无果种风味,直到遇上Hooked!!!!! 先讲我心中的主角 - 薯条。超粗薯条 - Nice.脆身唔油 - Good.之前睇其他介绍, 知道Hooked啲油系日日换,而且分左几锅油炸唔同野食. 所以炸出黎嘅嘢都系浅金黄色, 其他地方啲万年油无得比. 火喉控制都十分好, 薯条唔油,外脆内软. 好正PS. 佢系澳洲风嘅薯条, 比喺英国食嘅薯条脆身啲。好好食。超级超级有薯味 - Fantastic. 一咬第一啖系惊为天人咁有薯仔味。唔知佢用咩薯仔,目测薯肉带少少浅黄色, 同一般白肉薯有啲唔同.轮到讲鱼. 因为lunch set无得拣鱼,所以应该系平啲嘅Hoki (not Blue cod). 份量够Lunch set份量都好足, 有一块大一块细, 单点应该会更大份.有鱼味Hoki浓鱼味, 似麦当劳鱼柳包块鱼嘅味. 麦记用嘅系pollock. 都系鳕鱼cod嘅famil
先讲我心中的主角 - 薯条。
超粗薯条 - Nice.
脆身唔油 - Good.
超级超级有薯味 - Fantastic.
份量够
有鱼味
Hoki浓鱼味, 似麦当劳鱼柳包块鱼嘅味. 麦记用嘅系pollock. 都系鳕鱼cod嘅family. 鱼肉都几firm唔会好易散.
batter好
炸浆唔会过厚之余, 仲紧贴鱼柳唔会散. 我用手拎住旧大鱼柳暴力地点酱暴力地咬都无散!!!证明火喉极好, 喺英国食嘅都唔一定得.
Overall, Hooked系一间做fish and chips做得非常正宗非常好嘅小店. 食材好 烹调手法更好, 老板每日都坐镇店内为客人即叫即煮, 唔惊质素唔稳定.
而且价钱抵, lunch set $65 有份量足嘅fish and chips, 一个酱(他他酱, 茄汁果啲), 一份snacks (chicken nuggets 麦乐鸡/ potato fritters 炸薯饼 / 肠仔) 同枝装汽水.
PS Hooked店面细, 只有可容纳约两人嘅立食位. Suggest买左行两步去PMQ花园坐低慢慢叹.
店都无餐具提供, 外卖系用白纸好raw咁包(好环保). 个人觉得fish and chips用手ok, 如果介意可以自备餐具.