2015-12-18
难得过开海去北角,梗系预先睇定Openrice揾吓有咩好野食,揾到呢间隐世餐厅Alize Noire de Nova话好抵食,于是就同同事放咗工黎试下。大约7点到,初时都唔系好多人,但系食食下到八点到都已经full house咁济,隔离枱第一轮客人走左仲黎咗第二轮添,好好生意~我想话,成晚好多开心惊喜!惊喜一:餐桌相当阔大,座椅亦很舒适,用餐环境唔错。同埋呢度唔驶限时个半钟,无人吹无人赶你~d服务都几好丫惊喜二:Set menu嗌咗D餐,价钱合理,$158 only,讲紧系有头盘、餐汤, 主菜, 包餐饮一杯wor!送面包一黑一白,我谂黑色个件系黑麦,配牛油或黄色嘅一个酱,个酱几特别,起初以为系jam,但问咗之后知道系自家制既garlic source头盘一牛脷好食,只有少许盐调味,加上芝麻酱沙律,清清地几好食。惊喜二:头盘其实仲有架!个汤拣咗Garden Ham Soup,以为系普通田园菜汤,但送到上黎之后哗一声!好足料ㄚ!薯仔粒、萝卜粒、火腿粒!!!冬天食好温暖 个menu话呢度出名手工意大利蛋面,食落都有蛋味,个pesto sauce应该都系自家制,d味道同出面唔同,green d
惊喜一:
餐桌相当阔大,座椅亦很舒适,用餐环境唔错。同埋呢度唔驶限时个半钟,无人吹无人赶你~d服务都几好丫 惊喜二:
Set menu嗌咗D餐,价钱合理,$158 only,讲紧系有头盘、餐汤, 主菜, 包餐饮一杯wor! 送面包一黑一白,我谂黑色个件系黑麦,配牛油或黄色嘅一个酱,个酱几特别,起初以为系jam,但问咗之后知道系自家制既garlic source 头盘一牛脷好食,只有少许盐调味,加上芝麻酱沙律,清清地几好食。 惊喜二:
头盘其实仲有架!个汤拣咗Garden Ham Soup,以为系普通田园菜汤,但送到上黎之后哗一声!好足料ㄚ!薯仔粒、萝卜粒、火腿粒!!!冬天食好温暖 个menu话呢度出名手工意大利蛋面,食落都有蛋味,个pesto sauce应该都系自家制,d味道同出面唔同,green d,garlic味冇咁重。D chorizo 唔太咸,味道配搭ok! 惊喜三: 甜品好好味!
香蕉朱古力挞!!!!1) 好大个!2)系Fresh Cream,好新鲜,唔系买一支现成嘅’jeet’出黎3)饼底好香牛油味架!内里系大大块且香甜嘅香蕉片,舖满咗成个挞架! 好丰富
惊喜四:
餐茶叫杯Purple Sweet Potato Latte,咖啡味不重,似奶茶多d,偏淡但咁先至系无加工,impressed! 惊喜五:
呢度应该系慢工出细货,每碟菜都好用心制作,坐咗3个钟,价钱好合理!好饱好满足!值得推荐~
下次经开北角都会再返黎!yea!