2023-05-13 563 浏览
母亲节带妈妈嚟新加坡过江龙上海餐厅,食佢最钟意嘅小笼包和其他传统菜式,我哋都觉得经理和职员招呼几周到。一到晚饭时间已见好多中外人士等候入座,门口开放式厨房嘅师傅们忙到无停手Xiao Long Bao Specialty 8 Flavours特色皇朝小笼包(八色)餐厅有张提示可以按下次序品尝八款小笼包嘅独特风味・原味/Signature Original ・糟溜丝瓜/Luffa Gourd・鹅肝/Foie Gras ・黑松露/Black Truffle ・芝士/Cheese・蟹粉/Crab Roe・蒜香/Garlic ・川味/Szechuan> 呢度嘅小笼包汁多、皮的厚薄适中,最欣赏都系原汁原味嘅original flavor,肉汁满满馅料味道好。其次例如鹅肝、蟹粉、黑松露、蒜香等都能够突显出各种材料的原味道和香气,糟溜丝瓜几清新,妈妈唔食辣川味就我食、辣味仍可接受,芝士味相对无咁明显几creamyScallion Pastry闻香葱油饼> 呢个几有水准,饼皮酥松入口即化,韭菜香气浓郁汁液也多、唔错La Mian with Yellow Croaker and Pickl

餐厅有张提示可以按下次序品尝八款小笼包嘅独特风味

・蒜香/Garlic
・川味/Szechuan

Scallion Pastry
闻香葱油饼

La Mian with Yellow Croaker and Pickled Vegetables in Signature Pork Bone Soup
雪菜黄鱼煨面

> 份量足够我哋两人食,汤的整体调味不过咸,鱼肉约有3几片口感几嫩滑,面条软腍适合老人家食,唯有少部份面条黏在一起较糊口

Chilled Aloe Vera and Osmanthus Jelly in Honey Lemon Juice
柠檬芦荟桂花蜜

> 呢个甜品味道非常清润,甜甜酸酸又清新,芦荟爽口

Luo Han Guo Herbal Tea (cold)
罗汉果茶 (冻)

> 当日新鲜煲起,不太甜饮落甘甘凉凉,妈妈话饮完喉咙好舒服

庆祝纪念
母亲节