2020-01-03
快船廊系我同男朋友每年庆祝圣诞除夕必食嘅自助餐!本来我哋想试吓另一间同样出名嘅酒店,不过谂谂吓我哋都系钟情文华东方,特别佢嘅招牌芝士饼❤️❤️❤️~兜兜转转,我哋最后决定食返呢度。我哋早三星期预约,好彩仲有得book,去到当晚爆左场~今次我哋同样食dinner buffet,庆祝Boxing Day🎄$888/位连加一,汇丰信用卡有八折优惠,计返差唔多$800一位,可以由6:30食到夜晚10点,时间上来讲算长,岩哂慢慢叹🥳呢个价钱仲包全日任饮果汁(可选苹果汁、橙汁、西柚汁同西瓜汁等)同埋餐茶,所以计落唔算贵!首先要赞嘅就系呢度嘅环境同服务,周围摆放左好多胡桃夹子嘅圣诞装饰,好有节日气氛!而服务更加系一流,收碟收得快,员工礼貌有礼,用餐体验非常愉快先讲下海鲜吧,有三款唔同产地嘅生蚝🦪、半边龙虾🦞、面包蟹🦀鲍鱼同埋蟹脚等等,款式算多~生蚝黎讲,我最钟意就系irish rock,肉质爽口,海水味较重😍平时餐厅食开$50/只,今次梗系唔执输要食多几只啦!而蟹脚都厚肉多汁,鲜味十足,个人最钟意就系配红酒醋,十分开胃!不过唯一当晚比较失望嘅系,龙虾蟹钳就有啲失色,味道略咸,食左一件就无食😅呢度牛扒🐄同羊
呢度牛扒🐄同羊架🐏都好出名,相比其他酒店黎讲,两者水准均极高👍🏻图中可见牛扒中间呈粉嫩色,可见生熟程度刚好!而羊架亦厚身,肉质非常嫩滑,膻味不太重,羊迷一定要食!!
另外仲食咗好多牛油煎带子,因为厨师即煎,且煎得啱啱好,但可能成本问题,带子比较薄身,口感就差少少!
终于黎到夜晚嘅重头戏—甜品区!其实为咗食多啲甜品,我就主攻冻海鲜同埋甜品,热莗就比较少食
等咗咁耐,当然要试呢度招牌文华东方芝士饼🧀上年第一次食完一直念念不忘😋😋😋其他地方完全揾唔到!上层同下层均用左不同芝士,口感极幼滑,而且柠檬酸度恰到好处,食完唔会太腻!😛😛😛
呢度雪糕全部都系自家制,口味包括草莓、绿茶、朱古力、香蕉同埋云呢拿~当晚我就试咗绿茶、朱古力同埋香蕉~绿茶味几香浓,十分推荐!朱古力浓度有少少苦,我个人就比较推荐朱古力同香蕉雪糕一齐食,香蕉雪糕味浓郁可以中和朱古力嘅苦涩,两者绝对系绝配!