2019-08-08
学生时期嘅我成日都喺大坑蒲头,差唔多间间都食过,唯独系呢间拉面来。而今日心情特别差,因为加班左三个钟,所以决定同朋友大开食戒,然后就入咗呢间拉面来。餐厅虽然比较狭窄,但装潢非常地道,从超人贴纸,海报到玩具都散发浓烈日本怀旧气息。值得一赞系餐牌,食物嘅图案同旁边嘅文字变得卡通化,非常趣致。餐厅嘅拉面以金木水火土作为简写。不过餐厅做紧两款人间限定,当然不能错过。首先我拣咗牛舌牛尾汤拉面。汤底入面嘅牛骨味几香浓,而主角既牛舌口感柔嫩,但同时保留牛舌一定嘅嚼劲。笋同葱分量超多,令拉面更具风味。面质方面,餐厅嘅拉面挂汤能力高,所以食每一啖面条既同时,都可以品尝到汤底浓缩既精华。至于朋友叫咗极上海老吟酿拉面,一上枱就已经闻到阵阵虾既鲜味,汤头可谓相当浓郁,海虾亦非常弹牙。面条方面,朋友选择左普通,结果面条都几弹牙。朋友加面就系拉面好食既证据另外仲叫咗款小食,免治鸡软骨串啖啖肉之余仲有咬口,表面微焦,不过感觉酱汁同鸡软骨串并冇融合一起。我同朋友见餐厅嘅饮品系出面比较少见,所以叫咗苹果梳打同山葵姜味汽水。有啲樽装嘅苹果梳打味道好似药水,但呢款完全系真正苹果甜味,非常讨好。至于山葵姜味汽水带点微辣,辣度
朋友加面就系拉面好食既证据
我同朋友见餐厅嘅饮品系出面比较少见,所以叫咗苹果梳打同山葵姜味汽水。有啲樽装嘅苹果梳打味道好似药水,但呢款完全系真正苹果甜味,非常讨好。至于山葵姜味汽水带点微辣,辣度冇想像中咁呛。
如果每日返完工都可以食到拉面来,我真系非常感动。不过财力有限,希望之后每个月都可以嚟食一次啦。