星期日去咗黄埔行街,再探索一下附近有乜美食。其实我喺呢头返过工,所以对呢区都算熟悉。区内开满各式各样嘅餐厅,连锁店或者小食店通通都有,竞争可算系非常大😳!今次我哋就去咗间应该新新地嘅餐厅「米気」,上次嚟好似都未见到佢。餐厅环境走简约风,即系无X良品Style,带畀人舒服平静嘅感觉。我哋坐喺卡位,十分阔落,而且仲有太阳光晒入嚟😊。可能由于无得做晚市堂食嘅关系,餐厅现时得一个餐牌,就系🌤全日供应(11:30-17:30)嘅午市套餐。套餐包括主食、冷盘、饮品、白饭、汤品同渍物。而需要选择嘅项目就系主食、冷盘同饮品,其中前两者都系八选一。价钱以主食价格定夺,由$58-$118不等,额外追加冷盘就每款$18。我觉得好抵食㖞,尤其系最贵𠮶款系我最憎食嘅鳗鱼,一定唔会嗌🙈。我哋两个人Share食,就可以试到更多款式。唔驶等好耐,食物就送上;🍱攞盘就如日本人嘅早午餐,因为用咗好多大大小小唔同嘅碗碟装住食物。套餐本身只系包咗一款冷盘,但见追加一份唔贵,所以我哋各自都加咗份,成个感觉即刻再缤纷啲😍。由于每样食物都真系好好味😋,所以我决定逐一介绍。味噌番茄烩肥牛($76),唔好睇个碟唔大,份量其实一啲都唔少
由于每样食物都真系好好味😋,所以我决定逐一介绍。
味噌番茄烩肥牛
味噌番茄烩肥牛($76),唔好睇个碟唔大,份量其实一啲都唔少,🐮肥牛有五至六片,大大片。除咗肥牛外,呢道菜嘅重点系个番茄汁,超级无敌好食,送饭一流。
味噌番茄烩肥牛
🍅番茄味道浓郁,我冇喺其他餐厅食过类似口味,估计并无用上茄膏,无酸味;但整体系相对甜咗啲。虽然话用咗味噌,不过又唔太觉;唔知系咪融入咗喺番茄味入面呢?画龙点睛之处在于最上面嘅温泉蛋🥚,蛋浆同番茄一向都咁夹,佢令到菜式嘅造型同味道均有所提升!
豚肉大根生姜烧
豚肉大根生姜烧($72),反而我觉得呢道菜有味噌味😂,不过姜味就唔太出。再者,由于落咗七味粉,口味变得有微微嘅辛辣。同样地,佢亦系好好味嘅主菜。🐷豚肉系带皮猪腩片,无肥牛咁大块。我认为大根萝卜更有惊喜,因为口感超爽,并同洋葱一样咁挂汁。
芝麻味噌苦瓜拌炸豆皮
芝麻味噌苦瓜拌炸豆皮,利申平日我系唔食苦瓜的,但见系日式,又唔知系咪冲绳苦瓜(佢无话系),就一于试试,反正唔啱食都仲可以食豆皮。估唔到我又接受到㖞😱,苦瓜切成丝状,唔需要太多勇气都可以夹入口。味道微甘,唔算太苦,凉拌无乜多余酱汁,食落带点清新嘅感觉。炸豆皮丝亦都有口感,同苦瓜相映成趣。
铿鱼汁菠菜
铿鱼汁菠菜,呢个小食系颇为常见嘅一味,而且好难唔好食。菠菜条每条长短相若,好整齐。如果上面多啲木鱼会更正🤔,不过铿鱼汁都够味,所以无损滋味。
明太子豆腐
明太子豆腐,明太子同豆腐我都钟意食,但本身我觉得味道可能会相对地寡,点知又无啵。每啖都食到明太子,几辣下、但好惹味,😙衬滑滑嘅豆腐食啱啱好。
柚子醋海藻沙律
柚子醋海藻沙律,其实佢都好食,不过就最为普通🥗,可能因为喺第到食过类似口味嘅柚子醋沙律啦。但佢胜在系用上海藻,而唔系一般蔬菜,特别爽脆。
味噌汤
每份套餐均配有味噌汤,佢无过咸之余,仲有超多汤料👍,例如萝卜、海带同豆腐等。
作为日式午餐,又点少得米饭呢🍚?餐厅采用日本国产米,大大粒珍珠米,软熟有饭香。成枱放满𩠌,真系饭都要食多啖,我朋友仲好厚面皮咁添咗碗饭。跟餐嘅渍物亦为开胃。
米気黑糖米水
米気黑糖米水,几款饮品之中系得呢款唔驶加钱。作为餐厅嘅招牌饮品,果然唔错🤤。虽然系黑糖,但甜度好低,为米水减「淡」。留意番,佢预设系常温。乌龙茶(+$6),我觉得同道地津路差唔多味😅,如无特别需要,可以唔嗌,汽水亦然。
餐厅现时做紧🥡外卖自取8折优惠,我目测订单做唔停。
总括嚟讲,「米気」真系一间好出色嘅日式家庭料理店🇯🇵,每样食物都超好食,无呃你。价钱亦大众化,完胜无X印良品嘅三𩠌饭。最后,店员服务唔错,态度有礼。
2020-08-17
豚肉大根生姜烧