是夜约了友人饭聚,兼试下呢间黄埔区内好评的日式餐厅。上网不难睇到一张张大大只虎虾浓汤面嘅相片,我哋当然都叫番碗~上枱见到虎虾本尊,的确喺视觉上好澎湃,同埋的确够大只,两个人食一只都好满足。味道方面却不失初心,浓浓的虾汤,加上弯弯的面条,简单又挂汤,好出色。另外叫咗个明太子捞面。我好欣赏呢道主菜,看似好普通、好平庸的一道菜,但大厨的用心都放在菜式之中,好丰富,除咗香浓微咸的明太子酱,另有紫菜、香葱增加口感,好rich。麦粒味噌青瓜呢款小食的亮点在于酱汁,好醒胃。鸡肝多士鸡肝一向口感好丰富、好heavy,配以plain啲嘅多士,好夹。食落唔会觉得太heavy而写唔落其他食物,赞。Last but not least,全晚最令我们惊喜的并非虎虾浓汤面,而系餐厅的串烧!!大大力推介白烧活鳝,好钟意白鳝烧得脆脆的外皮,好钟意好钟意好钟意,内里亦不失白鳝的鲜美,绝对值得encore!

虎虾浓汤面

明太子捞面

麦粒味噌青瓜

麦粒味噌青瓜
呢款小食的亮点在于酱汁,好醒胃。

鸡肝多士

鸡肝多士