2023-08-28 270 浏览
是晚约咗位长辈食饭, 老人家钟意食中菜, 而且会坐得舒服D就带咗佢陪我一齐试呢间新开的中菜馆就是被呢个大门口很有气势的招牌吸引著去, 好像很有气派的2个人点了几道𩠌, 点都要试下呢度嘅招牌菜 张公子叉烧 $258虽然价格系高咗少少, 但佢系用黑毛猪肉制成, 而且每件都系厚切大大件的叉烧面头有蜜汁伴以蚝油黄豆, 上台时仲有个暖炉烘著, 唔怕放凉咗唔好食肉质柔软, 是半肥瘦的黑毛猪肉, 所以稔得嚟会有点爽口叉烧表面烧到有金黄色, 但又唔会㶶边, 而蜜汁的份量都刚好艳影虾球上台时无谂过虾球咁大只, 每人食2件都饱咗我觉得佢有D似绵卤云吞, 内里是大虾球, 外层是酥炸脆皮, 再在面头淋上甜甜酸酸的自家秘制酱汁食落系好开胃虾球非常大又弹牙爽口, 虽然是炸物, 但加咗D甜酸酱感觉无咁腻口火焰松露野菌文昌鸡无想过原来上台都咁有惊喜! 食饭之余都有其他话题食中菜要够获气之余, 我觉得要热辣辣咁食先好味而服务生全晚都好体贴, 自动加水同埋会换过D干净碟比我地讲返呢道菜先, 有少少中西Fusion, 加入咗黑松露呢个西方食材元素, 但又几夹㖞打开分锡纸包装后, 传出浓烈的松露香气鸡肉嫩滑, 又唔会太肥,
是晚约咗位长辈食饭, 老人家钟意食中菜, 而且会坐得舒服D
就带咗佢陪我一齐试呢间新开的中菜馆
就是被呢个大门口很有气势的招牌吸引著去, 好像很有气派的
2个人点了几道𩠌, 点都要试下呢度嘅招牌菜
张公子叉烧 $258
张公子叉烧

肉质柔软, 是半肥瘦的黑毛猪肉, 所以稔得嚟会有点爽口
叉烧表面烧到有金黄色, 但又唔会㶶边, 而蜜汁的份量都刚好
上台时无谂过虾球咁大只, 每人食2件都饱咗
食落系好开胃

火焰松露野菌文昌鸡
无想过原来上台都咁有惊喜! 食饭之余都有其他话题
食中菜要够获气之余, 我觉得要热辣辣咁食先好味

而服务生全晚都好体贴, 自动加水同埋会换过D干净碟比我地
打开分锡纸包装后, 传出浓烈的松露香气

鸡肉嫩滑, 又唔会太肥, 入面仲有好多杂菇添
最后蔬菜紧系唔少得啦, 老人家钟意食蕃茄, 点咗呢份有唔同嘅蔬菜嘅
鲜腐竹蕃茄浸菠菜, 好有营养

份量都几多, 仲配埋浓浓嘅蕃茄汤底, 食得又饮得
蕃茄仲要系去咗皮添呀, 食得好放心, 唔怕老人家会咬唔烂个皮而哽亲
腐竹淋而入味, 吸收哂蕃茄汤嘅精华, 好味~
题外话/补充资料: 见佢而家晚市有D tasting menu promotion, 人多嚟食都几好, 坐得舒服service又唔错!
2023-08-23