2017-01-24
旺角出名多野食 无论你走到咩街都会有不同特色既餐厅当然你要去扫街就一定要走到登打士街同广华街一带喇咁岩我又唔想坐定定系到食野 就走去掁扫街啦讲到扫街文化 我谂由八九十年代开始 鱼蛋烧卖牛什肠粉等等既小食车开始红极一时然后又到台湾夜巿 真系扫街扫到穷时而势逆 又要又要讲卫生 又要讲阻街不阻街 系一个又要威又要戴头盔既年代 扫街文化都有好大变化要好味要多人食又要排队咁先叫好野!!成日都系食开类似小食 有啲闷但比我发现有间新舖开左竟然系食小笼包?! 真定假先 小食小笼食 好高端㖞!!!舌尖上的中国?! 好语重深长㖞不过佢有汤包 又有蟹粉小笼 几吸引神奇的包子 哈哈!! SO爆 我就试下你有几神奇超卓顶级先!!!!!隔住望入去 见到岩岩蒸起既汤包热辣辣 大大个 冬天食真系望到都暖呀!!!蟹皇汤包 $45样子可爱 大大个 我谂有手掌咁大只你系会见到啲汤系包入面走动皮簿而清 但又唔会好容易吉穿 唔错!!其实系因为呢个汤包而入选「舌尖上的中国」呢个系中国央视制作既大型美食纪录片入得去都系有一定水准同纪录性 相当有级数!!!!!!!!!!支竹系通窿既 方便比你饮蟹汤而且唔用胶管系好细心又环保既做法入面
当然你要去扫街就一定要走到登打士街同广华街一带喇
咁岩我又唔想坐定定系到食野 就走去掁扫街啦
讲到扫街文化 我谂由八九十年代开始
鱼蛋烧卖牛什肠粉等等既小食车开始红极一时
然后又到台湾夜巿 真系扫街扫到穷 时而势逆 又要又要讲卫生 又要讲阻街不阻街
系一个又要威又要戴头盔既年代 扫街文化都有好大变化
要好味要多人食又要排队咁先叫好野!! 成日都系食开类似小食 有啲闷
但比我发现有间新舖开左
竟然系食小笼包?! 真定假先 小食小笼食 好高端㖞!!! 舌尖上的中国?! 好语重深长㖞
不过佢有汤包 又有蟹粉小笼 几吸引 神奇的包子 哈哈!! SO爆
我就试下你有几神奇超卓顶级先!!!!! 隔住望入去 见到岩岩蒸起既汤包
热辣辣 大大个 冬天食真系望到都暖呀!!!
样子可爱 大大个 我谂有手掌咁大只
你系会见到啲汤系包入面走动
皮簿而清 但又唔会好容易吉穿 唔错!! 其实系因为呢个汤包而入选「舌尖上的中国」
呢个系中国央视制作既大型美食纪录片
入得去都系有一定水准同纪录性 相当有级数!!!!!!!!!! 支竹系通窿既 方便比你饮蟹汤
而且唔用胶管系好细心又环保既做法 入面真系有蟹肉蟹羔同蟹粉
真材实料有保证㖞!!!!
橙红色的蟹粉 好抢眼
小笼包一望落去 纹理好清晰 份量亦都唔系细
一个人食五只有少少过份既 不过无计 我钟意 热辣辣食 里面既汤同蟹肉猪肉都好新鲜
肉汁系口入面爆发 鲜味十足
个皮比平时既厚少少 有咬口之如又唔会觉得好粉
第一次会觉得咁样原来都可以好好味!!!!
呢个舌尖上的神奇包子 好比到一种北京上海既感觉我
题外话 入面个师博系一个聋哑人士 但好热爱呢份工
笑面迎人之如 亦都好用心 感觉系更加觉得舖头除左比好食物之外
都系一间好社企 帮助不同社群 抵赞!!!!!!!!!!!