2021-06-07 1515 浏览
初尝新疆菜,间野系水街,hku嘅同学仔应该好熟路。午餐时间都要等一阵,一入去系比较昏暗嘅环境,座位都偏逼。墙上有一幅大地图画左中亚嘅版图。呢间仲要有车胎人推介。新疆手抓饭($60)羊肉嘅份量比我想像中少,饭系主角,饭同肉嘅比例系2:8咁。整体调味较淡,羊肉有啲系连骨,由于调味比较少,食落有少少膻。饭就咁食都有啲油香,似油饭咁,仲有啲红萝卜叫做有啲咬口。小食要左凉拌豆腐($48),有皮蛋芫茜,个汁系豉油加啲醋咁,比较普通,收费有啲进取。另外要左烤羊肉串($99),有两串,好似用剑咁串住啲肉,就咁咬落黎食嘅感觉好Raw,好似野人咁哈哈。计落都唔平,不过食落啖啖肉,冇筋冇骨几爽嘅。可以再自己加啲孜然香料,可能系香料味浓,呢个食落羊膻味唔重。估唔到香港都可以食到新疆菜,系几得意嘅体验。要注意嘅餐厅唔收加一,但系会收翻茶水,一人5蚊。
手抓饭

凉拌豆腐