2014-12-28
Dec. 2014 朋友仔今年生日, 但想比一个又好食, 又好玩, 又有得影得多相o既地方. 所以我就拣选左 - "秋田". (转眼间好内无o黎过.)订左枱, 不用等. 去片~~~我地两人, 各自叫左一款不同o既餐, 之后将个"牛簿烧"升级去"厚切和牛". (人家生日, 氹下朋友仔开心.)1) 龙虾新鲜指数系十. 我个人就偏向钟意淡淡地味食龙虾, 所以哩个整法并不是唔好吃. 只系个人o黎讲唔太喜好; 但d 肉质炒得岩岩好, 唔会觉得(鞋). 食完个龙虾, 师父会将个头去煲汤. 但好似不太特别.2) 鲍鱼 + 鱼. (我朋友仔叫左"鱼", 而我就叫左"鲍鱼"; 所以有两款)鲍鱼新鲜指数又系10 !! 拎上o黎仲系咁(毓). . . . (A) 鲍鱼. 弹牙, 又唔会太浓味. 但我更爱"鱼"(B) 鱼完全无谂到个鱼咁好食. 一片片咁食, 唔会散. D 肉质又好味, 完全系无(梅)o既感觉. 真系外脆, 内软. 如果再比我拣, 我会拣"鱼"多过"鲍鱼". 一来好食, 二来又经济d. 3) 鹅肝多士我本身唔太好"鹅肝", 因为我不太懂得欣赏. 同埋高胆固醇, 间中食下好了. 但佢地
所以我就拣选左 - "秋田". (转眼间好内无o黎过.)
订左枱, 不用等.
去片~~~
新鲜指数系十.
但好似不太特别.
(A) 鲍鱼.
弹牙, 又唔会太浓味. 但我更爱"鱼"
(B) 鱼
完全无谂到个鱼咁好食.
一片片咁食, 唔会散.
D 肉质又好味, 完全系无(梅)o既感觉.
一来好食, 二来又经济d.
3) 鹅肝多士
但佢地又整得几好食, 唔会有个阵腥腥地o既味道.
我好少可会成块食得晒.
比个like! 嘻
之前两次都只系牛簿烧, 但我觉得一般.
所以今次决定将佢升级. 食d 有口感多d.
肉味够, 口感真系好好多. 好味!!满意.
(不过, 系澳洲当地食, 觉得总有差别.)
附加: 佢地d蒜片系即场自己炒. 香而不太油. 我想系咁食, 不过, 怕热气都系唔敢食太多. 哈
5) 炒饭
成晚戏肉到!!!
因为众所周知, 哩个度炒饭系会整个公仔氹下大家.
佢地尽量会将生日人士安排坐同一枱.
当晚我地系被安排同其他人坐, 起初我系有点不太欢喜.
点知, 完来唔系架. 多人一齐坐, 先可以影得多公仔.
成晚总共影到3个公仔. 开心死我朋友仔.
大家唔以为得个样. 除左靓之外, 师父炒得好好味.
粒粒分明, 味道适中.
我都有食到. 不过, 已食到好好好饱.
6) 炒菜
爽口而不(淋), 亦唔会太多油. 不错. 有我爱的牙菜.
7) 甜品
又系即场整的豆沙饼.
煎到个面脆一脆. 我要赞一赞个d 豆沙, 一d 都唔甜. 唔会话食多一啖就甜滞.
如果唔系食到饱晒, 我会再想食. 哈哈 8) 蛋糕
朋友仔生日, 秋田送上一件蛋糕.
我真系饱到完全食唔落. . . 我无试到.
但我朋友仔食晒, 仲话好食.
题外话/补充资料:
哩度应该两年前左右装潢过. 我还是喜欢之前的格局.
而家觉得而家坐得亲密左.
不过, 新装潢好处之一, 就系可以比客人走入去影相.
所以当晚我地影左好多相. 开心.