2023-08-02
突然想食中菜,见到ifc有间食上海菜嘅餐厅 @jiangnanbycrystaljade 啲菜式几特别又多样化,就入咗去食~ 餐厅装修雅致,都几多人食~🍭萝萄丝酥饼($58)我最喜欢系呢个,个造型真系成个红萝卜🥕咁!而且好肥好可爱😂 味道都好食!酥脆香口!🍭特色小笼包($68)一共系3款口味,包括黑松露带子,虾头油鲜虾同冬荫公,颜色都各有不同!好特别!而且粒粒饱满多汁~🍭凉拌海胆茄子($88)茄子排得整齐,上面铺满金黄色海胆粒,卖相唔错,夹埋酱汁清爽好味!🍭蒜泥黑豚肉卷($88)呢个会另外附送酱汁,都几辣下,店员知我地唔太食得辣,体贴话可以俾豉油我地点~ 但点辣酱汁会惹味啲!豚肉卷包得几精致!🍭火腿津白($98)上汤煮嘅津白,加上金华火腿,健康又清新~🍭重庆水煮牛肉($168)很大的一盘!牛肉份量多而且几嫩滑,仲有好多薯粉喺底,条条沾满水煮汁,几正!我地叫左少辣都食到~🍭葱油拌面($63)呢个好味道!简单的配搭,香葱、酱油同面捞埋一齐食,好滋味!🍭蔓越莓煎饼($58)煎饼成日食,但蔓越莓口味真系第一次食!一向听讲蔓越莓对女士好有益!呢个煎饼整到成朵玫瑰花咁,口感烟韧,睇得又食得!
🍭萝萄丝酥饼($58)
🍭特色小笼包($68)
🍭凉拌海胆茄子($88)
🍭蒜泥黑豚肉卷($88)
🍭火腿津白($98)
上汤煮嘅津白,加上金华火腿,健康又清新~
🍭重庆水煮牛肉($168)
🍭葱油拌面($63)
呢个好味道!简单的配搭,香葱、酱油同面捞埋一齐食,好滋味!
🍭蔓越莓煎饼($58)