2024-04-13
泓一拉面价钱💲: $105好味程度😋: 4.5/5服务🍴: 3.7/5环境🗾: 3.7/5性价比🥢: 3.7/5回头率😚: 4.3/5-系黄埔一路好出名的人气鸡白汤拉面,近排系太子开左新分店。店铺size一样唔系好大,大概只有10个位置,不过咁啱一开门就去所以唔洗排队。第一次试当日系叫最signature的泡沫鸡白汤拉面啦!果然无失望😍-✅✅豚x鸡白汤拉面。饮得晒d汤系我觉得好食的拉面criteria第一位,如果做到呢项,呢碗拉面就不得了,因为系我心目中汤底>所有元素。呢个汤底将鸡汤面头打成泡沫,入口绵滑浓厚,质感非常浓厚。饮落口带黏口的感觉😆汤头味道鲜甜,完全无鸡的腥味。口味偏咸小小,但绝对唔会咸到饮唔到,系个浓郁得来恰到好处的味道!-用上幼面,能够挂起好多白汤。见到面条入面的小麦粒,有淡淡的小麦味。以幼面来讲唔算太软。-配料上分别有一片慢煮叉烧同一片鸡肉。慢煮叉烧个人还好,嫩得来有肉香,但无火炙过/特别烹调过。鸡肉有好浓的烟熏味道,但因为鸡胸部分所以避免一定有d鞋🥹 所以2片肉我都麻麻哋。另外仲有d荀同生洋葱🧅等。生洋葱的辛辣能够中和鸡汤的腻。-溏心蛋有酱油香,咬开d鲜橙色
价钱💲: $105
好味程度😋: 4.5/5
服务🍴: 3.7/5
环境🗾: 3.7/5
性价比🥢: 3.7/5
回头率😚: 4.3/5
溏心蛋有酱油香,咬开d鲜橙色的蛋黄酱已经倾泻而出,好治愈,呢只蛋都100分😋
印象中都比较少食鸡白汤,呢间的食完无失望,入口被汤底惊艳了🤩 汤底>溏心蛋>面条>叉烧,唔知下次试埋座银又觉得边间好食d呢!食过2间的朋友仔欢迎留言话我知,我打打底😳
#piggyfoodiein太子 #piggyfoodiein红磡