2018-07-25
要喺香港揾一间好嘅食蟹地方唔易,通常都会谂起湾仔鹅颈桥,但其实尖沙咀区都有间《翠林辣蟹舫》嘅辣蟹都几出名嘅~呢日相约朋友嚟试吓呢度嘅避风塘炒蟹,果然名不虚传,两人都食得舔舔脷,平时讲唔停口嘅我地都逐渐静了,各自专心噉品尝辣蟹嘅风味~餐厅都唔细,好阔落。呢度以酒楼形式运作,会畀茶饮,另可额外点汽水等饮品。虾球好大旧又爽口,配上咸蛋黄脆脆好香口但又唔会好油腻,另有一小碟沙律都好夹味。轮到主角出场喇!卖相精致,未见过咁大只蟹!炸蒜都好多,够哂镬气。呢度好细心咁切开咗蟹钳,方便我地拆开嚟食,估唔到入面咁多肉!一梳一梳噉,好鲜甜~大家都好专心噉食,好快就食哂。食哂啲蟹仲剩返好多炸蒜,所以都加咗啲落炒饭度,令味道更惹味~个人好钟意芒果同炒饭嘅配搭,味道清新又唔溜。呢道菜够哂色彩,用小唐菜头切成玫瑰花形状好有创意,南瓜蒸得好软熟但唔会熟到烂,而且仲有好多唔同嘅菇,清淡又健康~
餐厅都唔细,好阔落。
呢度以酒楼形式运作,会畀茶饮,另可额外点汽水等饮品。