2006-05-09
大大话话已o黎过四五次,每次行山而终点系大澳,一定o黎食,今次亦唔例外。原来我食过咁多次,一次食评都未写过。未够6点我o地浩浩荡荡去到食晚饭,只有我o地一客,所有菜都是即叫即整,每碟都是新鲜滚热辣。第一个系素翅,因为有其他网友介绍。果然冇介绍错,除了有好多材料之外,唔会" 杰达达" ,好像饮生粉水。杂锦斋并盘-最好食就系腐皮卷,煎到好脆口,中间的料又多。斋鸭炸得劲脆。生炒骨-色香味俱全,我认为计天虹、校友会,呢度系第三间煮得好食的生炒骨。斋咕噜肉-原本只叫一碟普通的酸斋,师傅帮我o地" 加工" ,变了斋咕噜肉。我就觉得净酸斋好食D,因为面根吸了太多甜酸汁,搞到好腍身。荔芋卷-炸得唔油、够脆够香口,芋茸份量比其他斋舖多。虾酱炒通菜-极为之好味,野味得来唔会过咸,是我食过虾酱炒通菜中,最好的一次。红烧豆腐-豆腐好够豆味、好滑、冬菇唔大只,不过够香又厚身,只可惜太多茨汁。盐焗鸡-当然唔会预期有走地鸡,一早预订,可能煮法需时,所以最迟才上。鸡肉始终不及以前走地鸡,是没有鸡味的,但都比泉章居胜一筹。大家食得饱饱,时间刚好又日落西山,可以望到靓靓的日落,此行程真系大饱口福及眼福。
原来我食过咁多次,一次食评都未写过。
荔芋卷-炸得唔油、够脆够香口,芋茸份量比其他斋舖多。