2023-02-14
👩🏻最近就同朋友去咗黄埔最近大热嘅冲绳风居酒屋,佢地有齐串烧、炸串同拉面,当中佢哋嘅拉面仲受到拉面关注组嘅推介添!.面食❣️💓虎虾浓汤面 $128厨师用樱花虾将成只虎虾🦐包住,闻落好香虾味,咬落去脆卜卜,就算浸咗落去汤入面都唔会好轻易淋晒,虎虾又大只又弹牙,好味啊! 至于个汤底都唔差㗎,成碗橙红色🍜,够晒浓味,当中应该有加到啲忌廉,所以整体较稠身,拉面挂晒虾汤,食到最后成个汤都饮晒咁制🤣,不过食晒成个拉面比较漏,建议两个女仔Share一个。.一品❣️💓海苔鱿鱼须 $46依个鱿鱼须炸得好香口好好味,鱿鱼须🦑条条都好大条,份量仲好多,啱晒大家一路摸酒杯底🍺一路食🤭。.枝豆春卷 $42见到依个枝豆春卷就知厨师有几用心,用春卷包起一粒粒嘅枝豆再拎去炸,再配埋枝豆酱,几得意,不过略嫌个枝豆酱冻得滞,将新鲜炸起嘅枝豆春卷蘸落去,个温差太大,感觉怪怪地。.串烧❣️葱烧牛舌 $26本身以为系牛舌上面放上大量葱花,然后拎去烧,但原来系京葱同牛舌一齐串起拎去烧,👩🏻就麻麻地京葱嘅,但食落都唔错,牛舌都好软腍。.葡提鸭卷 $24见到好多食评都话要试,葡提鸭卷即系用鸭肉包住粒青提子🍇,一咬落去提子就会喺口中爆开,酸
面食❣️
💓虎虾浓汤面 $128
一品❣️
💓海苔鱿鱼须 $46
枝豆春卷 $42
串烧❣️
葱烧牛舌 $26
葡提鸭卷 $24
见到好多食评都话要试,葡提鸭卷即系用鸭肉包住粒青提子🍇,一咬落去提子就会喺口中爆开,酸酸甜甜又咸咸地几得意,不过👩🏻就唔太喜欢柚子胡椒酱,所以觉得有啲多余。
💓鸡心喉 $26
食内脏既朋友可以试下,有鸡味,就咁烧都好好味。
💓广岛蚝豚卷 $28
惊喜之作,用豚肉包住Juicy既广岛蚝🦪嚟烧,蚝肉新鲜,唔会腥臭,好味。
炸串❣️
💓蟹肉牡蛎 $26
吉列炸蚝🦪上面放咗超多蟹肉丝,一啖都食唔晒,好味。
生蒜牛柳 $26
一开始唔知道系将成件牛柳拎去做炸串,同想像中嘅唔系好同。生蒜味主要嚟至表面嘅大蒜酱,牛柳软腍,都唔错嘅。
整体味道都几好,依度嘅串烧🍢好特别,出面好少见,特别系两个蚝串烧----广岛蚝豚卷同蟹肉牡蛎,系必试啊! 虎虾浓汤面都好好味。晚餐价钱就略贵,全部都系单点,无Set menu,串烧$48/2串,部份要加钱,所以大家见到上面每串嘅价钱略有不同,而午餐就有Set menu,可选一款面食同两串串烧,性价比高好多!