2022-08-03 637 浏览
寻晚,一家三口去到沙田新城市广场地下,一间想食好耐嘅【稻成】晚饭,佢门口仲特登标注咗【好食不止酸菜鱼】,入到去感觉地方好大好寛敞,坐位都超寛松,环境舒适典雅,我哋坐低各自预算叫自己钟意嘅𩠌,啱啱一位叫做阿Yan嘅女仔,走过嚟斟茶同介绍菜式,原嚟佢哋系京川沪菜式,属于尝高美集团,此家品牌有6间分店,集团属下仲有其他如烧肉谷、牛气、浦和、山一、台式火锅及西餐等等,我哋本嚟想单点,之后就听佢建议叫咗个二人套餐,再加个孜然手抓排骨,食完又再叫咗五彩芋圆冰粉同椰汁炖蛋白汤圆。酸菜鱼虽然有啲干辣椒🌶️但系唔算辣,条鱼就好新鲜,肉质爽滑,汤入面有酸白萝卜及子姜,味道非常好👍炖汤有鲍鱼螺头同菇,好香浓;小笼包咬一啖漏出肉香嘅汤汁,再点一下醋,食落好正,媲美好多上海舖;夫妻肺片好地道嘅四川风味,有啲麻麻辣辣;手抓骨一人一条,直情揸住嚟咬,有啲似蒙古烤肉;值得推介嘅系佢啲甜品,家人都好赞𠮶个冰粉,直头顶瓜瓜👍👍👍𠮶个炖蛋白汤圆都好好味😋唔算好甜,又香喷喷✊佢哋嘅服务态度好好,要多谢一个大只肥仔哥哥,及另外一个姐姐,经常帮我哋斟热茶同换骨碟,仲有𠮶个靓仔经理,都有询问我哋对佢哋食物嘅意见,非常之有诚
酸菜鱼虽然有啲干辣椒🌶️但系唔算辣,条鱼就好新鲜,肉质爽滑,汤入面有酸白萝卜及子姜,味道非常好👍炖汤有鲍鱼螺头同菇,好香浓;小笼包咬一啖漏出肉香嘅汤汁,再点一下醋,食落好正,媲美好多上海舖;夫妻肺片好地道嘅四川风味,有啲麻麻辣辣;手抓骨一人一条,直情揸住嚟咬,有啲似蒙古烤肉;值得推介嘅系佢啲甜品,家人都好赞𠮶个冰粉,直头顶瓜瓜👍👍👍𠮶个炖蛋白汤圆都好好味😋唔算好甜,又香喷喷✊佢哋嘅服务态度好好,要多谢一个大只肥仔哥哥,及另外一个姐姐,经常帮我哋斟热茶同换骨碟,仲有𠮶个靓仔经理,都有询问我哋对佢哋食物嘅意见,非常之有诚意💪🏻总体而言我会畀佢哋90分👍👍👍好快会再嚟食💪🏻💪🏻💪🏻
#京川沪美食
#酸菜鱼
#夫妻肺片
#小笼包
#孜然手抓排骨
#五彩芋圆冰粉
稻成 Dab-pa Modern Chinese Cuisine
2022-08-02
  • 稻成小笼包